Παραλίες της Λευκάδας - στο Αθάνι



Όσα λόγια και να γραφτούν για τις παραλίες της Λευκάδας θα είναι λίγα μπροστά στο μεγαλείο της ομορφιάς τους και τις εκπληκτικές εναλλαγές τοπίων που προσφέρουν. 

Τρεις από τις διασημότερες παραλίες του νησιού, αυτές με την απέραντη άγρια ομορφιά, οι φημισμένες στα πέρατα του κόσμου βρίσκονται στη ευρύτερη περιφέρεια του Αθανίου. 

Μιλάνε φυσικά για τις παραλίες: Γιαλός, Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι.



Ας δούμε αναλυτικά όμως όλες τις παραλίες στο Αθάνι. 

Παραλία "Γιαλός"

 
Απέχει 5 χλμ από το Αθάνι και προσεγγίζεται οδικώς με διακλαδώσεις μέσα από το χωριό. Ο δρόμος προς την παραλία είναι σχεδόν ανακατασκευασμένος, μετά τις ζημιές που υπέστη στο σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015 και αναμένεται το καλοκαίρι του 2018* να παραδοθεί επισήμως. Περνά μέσα από μια πευκόφυτη πλαγιά προσφέροντας εκπληκτική θέα καθώς το πράσινο των πεύκων συναντα το απέρανο μπλε του Ιονίου.

Η παραλία έχει περίπου μήκος 3 χλμ. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν πρόχειρα μπαράκια που προσφέρουν καφέ και σνακς και διαθέτουν λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα στάθμευσης του αυτοκινήτου σας.


* Ο δρόμος για την παραλία παραδόθηκε το καλοκαίρι του 2018 και μέχρι και το τέλος Αυγούστου ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, αν εξαιρέσει κανείς ένα κομμάτι χωμάτινο λίγα μέτρα πριν την παραλία. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη ζημιές από νεροποντή λίγο αργότερα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν έχουν αποκατασταθεί ή όχι.
 

Στο βόρειο άκρο της παραλίας στο κομμάτι με το μεγάλο βράχο που πέφτει στη θάλασσα, είναι η παραλία "Βοϊδομάντρα".


Παραλία "Εγκρεμνοί" 

 
Τουλάχιστον έως σήμερα και μετά τις ζημιές που υπέστη ο δρόμος και η ευρύτερη περιοχή από τον σεισμό που αναφέραμε παραπάνω η παραλία δεν είναι προσβάσιμη οδικώς. Υπάρχουν διαρκώς σκέψεις και προβηματισμοί για το μέλλον του δρόμου αυτού όμως δεν έχει παρθεί καμία απολύτως απόφαση.

Τουριστικά καραβάκια από τη Βασιλική εκτελούν κατά τους θερινούς μήνες ημερήσιες επισκέψεις στην παραλία με προγραμματισμένα δρομολόγια, ενώ αποτελεί και μέρος του προγράμματος (στάση για μπάνιο) των ημερόπλοιων από το Νυδρί. Φυσικά όσοι διαθέτουν ιδιωτικό ή νοικιασμένο σκάφος μπορούν να την προσεγγίσουν.

Πρόκειται για εξαιρετικής άγριας ομορφιάς παραλία μήκους περίπου 2 χλμ που πήρε το όνομα της από το τοπίο της μιας και εκτείνεται κατά μήκος της βάσης γκρεμού. Μαζί με το Πόρτο Κατσίκι βρίσκεται κάθε χρόνο ση δεκάδα των πιο δημοφιλών παραλιών της Ελλάδας.


         Παραλία "Μελιδόνι" προσβάσιμη από τη θάλασσα και βρίσκεται πριν το Πόρτο Κατσίκι.
         Παραλία "Αμυγδαλάκι" προσβάσιμη από τη θάλασσα, σχηματίστηκε μετά το σεισμό του 2015  και βρίskεται ακριβώς πίσω από το μεγάλο βόρειο βράχο στο Πόρτο Κατσίκι.


                                                                   Παραλία "Πόρτο Κατσίκι"





Η πιο νότια δυτική παραλία και η διασημότερή του νησιού και μια από τις κορυφαίες της Μεσογείου, χάρη στο εκπληκτικό άγριο τοπίο της, με τα κάθετα βράχια και τα γαλαζοπράσινα χρώματα των νερών της. 

Η απόστασή της από την πόλη της Λευκάδας είναι 45 χμ. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτή είναι ασφαλτοστρωμένος αν και σε ορισμένα σημεία χρειάζεται σημαντικές επεμβάσεις, Η οδήγηση θα πρέπει να είναι προσεκτική λόγω της στενότητας του δρόμου και των αρκετών στροφών. Οδηγεί σε ιδιωτικούς και δημοτικούς χώρους στάθμευσης πάνω από την παραλία, στην οποία η πρόσβαση γίνεται με τσιμεντένια σκάλα.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην παραλία και για την ασφάλεια τους να αποφεύγουν να κάθονται σε σημεία κοντά στη βάση του γκρεμού καθώς συχνά παρατηρούνται πτώσεις από μικρές πέτρες που μπορούν να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς.

Το αρχικό όνομα της καθώς και της γύρω περιοχής που ως τοπωνύμιο ακούγεται και σήμερα είναι "Μ(ου)τλού".(Περισσότερα για την συγκεκριμένη παραλία μπορείτε να δείτε στο άρθρο "Πόρτο" Μουτλού).

                                                                            Παραλία "Πλάκα"


Φωτογραφία: Μιχάλης Αυλωνίτης


Μικρής έκτασης παραλία κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. "Βλέπει" στον κόλπο της Βασιλικής. Είναι προσβάσιμη με τετρακίνητο όχημα και δεν είναι οργανωμένη, οπότε θα πρέπει να έχετε τα απαραίτητα αν την επισκεφτείτε.



Ευχαριστώ πολύ τους Δημήτρη Φραγκούλη, Νίκο Βικέντιο και Μιχάλη Αυλωνίτη

Δείτε ακόμα για το Αθάνι:


Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου