Καταγραφή των μικροτοπωνυμίων στο χωριό Αθάνι.
- Α -
( < μσν. αγάλι < αγάλιν < αγάληνα (με βάση τη φρ. αγάλην αγάληνα) < επίρρ. < μσν. αγαληνός < αρχ. επίθ. γαληνός.)
Αγράκια ή Αγρακιάς
Αγραπιδιά: (φυτώνυμο), συνηθισμένη ονομασία τοποθεσίας σε πολλά χωριά του νησιού. Συναντάται και στον πληθυντικό (Αγραπιδιές) και υποδηλώνει τοποθεσία με αγραπιδιές.
Αγρίλι(α): (φυτώνυμο), λογκώδης τοποθεσία κάτω από (δυτικά) το χωριό. Κοντά στην Παναγιά τη Ραχιώτισσα. Παραπέμπει στη λέξη αγριλίδα. Επίσης συνηθισμένη ονομασία πολλών τοποθεσιών σε πολλά χωριά της Λευκάδας.
Αγρίλους: (φυτώνυμο) τοποθεσία με ελιές και αγριονομές στο δρόμο για το Πόρτο Κατσίκι, μετά το εστιατόριο Ιόνιο. Παραπέμπει επίσης στη λέξη αγριλίδα.
Αγριοσυκιά: (φυτώνυμο) σχετίζεται με κάποια αγριοσυκιά.
Αε/ητοφωλιά: (από την πανίδα της περιοχής) παραθαλάσσια τοποθεσία βόρεια του Αγίου Νικολάου στον κόλπο της Βασιλικής μετά την Παρένθεση (βλ λέξη). Παραπέμπει σε θέση όπου σύχναζαν ή φώλιαζαν αρπακτικά πουλιά (αετοί)
Άθρακας
Αιγιαλός: η μεγάλης έκτασης παραλία με την κοινή τοποθεσία Γιαλός δυτικά του χωριού
Ακρακιά (η): λαγκάδι που αναφέρεται στον Αθηνιώτη.Σχετίζεται με το παραπάνω Αγράκια ή Αγρακιά (;)
Αλεγράτα: γειτονιά του χωριού από το παρωνύμιο Αλέγρης
Αλωνάκι: τοποθεσία που υπήρχε αλώνι μετά την Αγαληνή (βλ λέξη). Πολύ συνηθισμένη επίσης ονομασία τοποθεσιών σε όλο το νησί, τόσο μόνο η λέξη (αλώνι, αλώνια (βλ παρακάτω), αλωνάκι) όσο και με τη συνοδεία επιθέτων (κρυφό αλώνι, καμένο αλώνι κλπ) ή με τη συνοδεία ονομάτων ή εκκλησιών (το αλώνι του τάδε ... ), όπως το επόμενο αλώνι της Νηράς
Αλώνι της Νηράς: αλώνι κοντά στον Άγιο Νικόλά, πιθανόν αυτό που βρίσκεται έξω από τη μονή στο χώρο των λίθινων κυψελών.
Αλώνι: προφανώς τοποθεσία με αλώνι (βλ. Αλωνάκι παραπάνω)
Αμπάρι
Αμυγδαλάκι: (φυτώνυμο) τοποθεσία που πιθανόν να είχαν κάποτε αμυγδαλιές. Βρίσκεται σε ύψωμα στο δρόμο πριν το Πόρτο Κατσίκι, όπυ υπάρχει ομώνυμη καντίνα κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης έτσι ονομάζεται η παραλία που σχημάτισε ο τελευταίος σεισμός (Νοέμβρης του 2015) ακριβώς κάτω από την τοποθεσία, πίσω (βόρεια) από το μεγάλο βράχο με το γεφυράκι στο Πόρτο Κατσίκι. Επίσης πολυ συνηθισμένη ονομασία για πολλά τοπωνύμια σε όλο το νησί.
Αναδεντράδες: (φυτώνυμο) τοποθεσία με ελιές στο δρόμο για τον Γιαλό κοντά στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Ραχιώτισσας. Έχει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πηγάδια και αν κρίνουμε από το όνομά της πρέπει να είχε πάντα έντονη βλάστηση . (Αναδεντράδες = αναρριχητικά φυτά.) Το 1968 βρέθηκαν εκεί τους αδερφούς Β. και Γ. Μπογάρδο που εκτελούσαν αγροτικές εργασίες στην περιοχή, αρχαιολογικά ευρήματα ( θραύσματα αγγείων και σιδερένιο έλασμα) που περισυλλέγησαν από τους Δ. Δρακάτο και Θ. Μελά και που χρονολογούνται στον 4ο- - 3ο πΧ αι. Πληροφορίες του Αθανίτη Νικόλα Μπρόνα αναφέρουν ότι βρέθηκε επίσης και ελαιοτριβείο στην θέση αυτή χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι αν τελικά υπήρξε είναι τόσο παλιό όσο τα άλλα ευρήματα. (5, σελ. 35)
Ανέμους στ΄ Αλώνι: τοποθεσία με ευνοϊκούς για αλώνισμα ανέμους σε θέση φυσικά με αλώνια
Ανταμόδενα: αναφέρεται ως τοπωνύμιο και στο Δράγανο, πιθανόν να πρόκειται για την ίδια τοποθεσία όπου υπάρχουν κτήματα και των δυο χωριών. (Αν προέρχεται από το αντάμα, δικαιολογεί ίσως το "μοίρασμα της τοποθεσία και στα δυο γειτονικά χωριά)
Αντριανή: τοποθεσία με αμπέλια και ελιές στο μονοπάτι που ενώνει το Αθάνι με τον Άγιο Πέτρο. Η ονομασία παραπέμπει σε γυναικείο όνομα, χωρίς ωστόσο να έχω περισσότερα στοιχεία σχετικά.
Άνω Λημνί: (διατήρησα την ορθογραφία της πηγής)
Άνω Μελιός:(φυτώνυμο) παραπέμπει στο φυτό μελιός.
Άνω Φερούλια
Απάνου Ξεράκι: τοποθεσία με αγριονομές στον δρόμο για Πόρτο Κατσίκι
Απιδιές: (φυτώνυμο) τοποθεσία με πολλές, παλαιότερα, απιδιές , στο βουνό πάνω (ανατολικά) του χωριού. Εδώ υπάρχει χωματερή ανενεργή.
Αργυρός: τοποθεσία πριν τον Άγιο Νικόλα στη Νηρά που πιθανολογείται ότι κατοικήθηκε κατά τις περιόδους των Κορινθίων και μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους. Αποτελεί συνέχεια της Κορνοφωλιας (βλ λέξη) και του Μακρύκαμπου (βλ λέξη) και μιας και πιθανολογείται και η κατοίκηση αυτών των τοποθεσιών, ίσως να επρόκειτο για ένα ολοκληρωμένο οικισμό που τις περιελάμβανε όλες. Σήμερα στη περιοχή βρίσκονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η ονομασία της δε φαίνεται να σχετίζεται με το επίθετο Αργυρός που συναντάται σε άλλα χωριά της Λευκάδα και όχι στο Αθάνι γιατί αν είναι σωστή η πληροφορία το επίθετο εμφανίστηκε στη Λευκάδα μετά την Κρητική επανάσταση (1866-1869) όταν κάτοικοι της Κρήτης με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη με το επίθετο Αργυρός ήρθαν στη Λευκάδα. Υπάρχει η εκδοχή ότι η τοποθεσία ονομάστηκε έτσι από το πολύ φως που παραπέμπει στο ασήμι (αργυρό) που λάμπει. Στην θέση λένε έχει βρεθεί από γεωργούς αρχαίος τάφος σκεπασμένος με κεραμίδια και νόμισμα μέσα σε αυτόν. (5, σελ 36)
Ασκη/ιβάλους (στους): Υπάρχει τοποθεσία ασκυβαλιάς στην Εγκλουβή (σκύβαλο)
Ασπερδούκλια: (φυτώνυμο) στη λίστα με τις τοποθεσίες που το βρήκα, αναφέρεται μαζί με την τοποθεσία Μακρύκαμπος (βλ λέξη). Υπάρχει ίδια ονομασία τοποθεσίας στον Αλέξανδρο. Σχετίζεται προφανώς με το φυτό σπερδούκλι
Ασπροπήλι: τοποθεσία με πηλώδες έδαφος δίπλα στην Αγαληνή (βλ λέξη). Όμοια ονομασία υπάρχει και στην Εξάνθεια.
Ασφεδοκλάδι: τοποθεσία με αλώνι που λέγεται "του Μουντουλιού"
Ασφελακτός: (φυτώνυμο)
Ασχιβάδους (στους): αναφέρεται στην λίστα τοπωνυμίων μαζί με την τοποθεσία Κοκκινόπουλο
Αφεντικά: ονομασίες "αφεντικό" ή "αφεντικά" υπάρχουν και σε άλλα χωριά του νησιού.
Αφτολάχι: τοποθεσία προς τη Νηρά
Αχούρι/α: επίσης συνηθισμένη ονομασία σε πολλά χωριά, υποδηλώνει προφανώς τοποθεσία με πρόχειρες καλύβες (αχούρι)
Αχράδα: φυτώνυμο από το φυτό "αχράδα". Σαν τοποθεσία δεν την γνώριζαν στο χωριό. Την αναφέρει ο Κοντομίχης.
Αχρακιάς
- Β -
Βαθύ: τοποθεσία με καλλιέργειες μετά τον Άγιο Νικόλα προς το φάρο
Βαμενάτα: γειτονιά του χωριού από το παρωνύμιο Βαμμένος
Βαρδαλ/ραμάτα: γειτονιά του χωριού από το παρωνύμιο Βαρδαράμος
Βάρδια: τοποθεσία πάνω (ανατολικά) από το Πόρτο Κατσίκι
Βαρκά
Βαρκό: Πολύ συνηθισμένη ονομασία τοπωνύμιων σε όλο το νησί.
Βαρκός στη Νηρά: τοποθεσία με κόκκινα και βαλτώδη χώματα πριν τη Νηρά ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος
Βαρολάτα: γειτονιά του χωριού από το παρωνύμιο Βαρόλης
Βατιάς: συνηθισμένη ονομασία τοποθεσίας σε όλο το νησί
Βολίδια: τοποθεσία κοντά στον Άγιο Κήρυκο
Βοϊδομάντρα: παραλία στο βόρειο άκρο της παραλίας Γιαλός
Βούλγαρη ή Βούργαρη: τοποθεσία κοντά στη Νηρά στα ανατολικά της, όπου πιθανολογείται ότι κατοικήθηκε μετά την περιοχή της Νηράς κατά την περίοδο των Κορινθίων μέχρι και τα Βυζαντινά χρόνια . Η ονομασία παραπέμπει σε χωριό της Κρήτης (Βουλγάρω ή Βουργάρω) που δημιουργήθηκε από την κατοίκηση των Βουλγάρων στρατιωτών του Νικηφόρου Φωκά, που εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη το 961 μ.χ. ύστερα από την απελευθέρωσή της από τους Άραβες. Πιθανόν κάποιοι από αυτούς να έφτασαν κάποια στιγμή στην τοποθεσία και να της έδωσαν το όνομα του χωριού τους.(5, σελ. 33)
Βουλωμένου: τοποθεσία πάνω (ανατολικά) από τον κάμπο του χωριού. Συναντάται και στον Άγιο Πέτρο.
Βουνό: μετά τη θέση Ξερονιάματα, συνηθισμένη ονομασία τοποθεσιών στο νησί
Βρακωτό
- Γ -
Γιαννά-Ιωνά
Γιωνά ή Γωνιά: τοποθεσία με λόγκους, πριν τη διασταύρωση για Πόρτο Κατσίκι, δεξιά του δρόμου, πιθανόν είναι η ίδια με την προηγούμενη Γιαννά-Ιωνά
Γκιώνας: πιθανόν είναι η ίδια με τις προηγούμενες Γιαννά-Ιωνά, Γιωνά
Γορνοφωλια (από το όρνια - γόρνια ή παραλλαγή της λέξης Γουρονοφωλιά). Πιθανόν αν πρόκειται για ετυμολογία από τη λέξη όρνια να σχετίζεται ή να είναι πολύ κοντά στη θέση Αε/ητοφωλιά (βλ. λέξη) (5, σελ 34)
Γρέκα
Γρίκα - Ποστάντι
- Δ -
Dalachi Torr(;): τοποθεσία βόρεια του Πόρτο Κατσίκι που αναφέρεται στον χάρτη του Coronelli.
Δεματσάνικα
Δραγανίτικο Σπαθάρι: αναφέρεται στο Δράγανο τοποθεσία Δραγανίτικα Λιθάρια. Σπαθάρι αναφέρεται ως τοποθεσία σε πολλά μέρη του νησιού
Δραγάτα: τοποθεσία που αναφέρεται και στον Άγιο Πέτρο, προφανώς σε κάποιο ύψωμα απ΄ όπου επέβλεπτε ο δραγάτης. Συνηθισμένη ονομασία σε όλο το νησί.
Δρακάτα: γειτονιά του χωριού από το επίθετο Δρακάτος
Δουκατάτα: γειτονιά του χωριού από το επίθετο Δουκατάς
- Ε -
Έγκλειστος: τοποθεσία με καλλιέργειες μετά την Αγαληνή (βλ. λέξη). Πήρε την ονομασία του από το εν-κλειστός=μέρος τριγυρισμένο με βράχια (Εμμ.Κριαρά, Λεξικό της μεσαιωνικής δημώδους γραμματείας, τομ Ε΄ σ 285)
Εγκρεμνοί: η πολύ γνωστή παραλία νοτιοδυτικά του χωριού
Εμπατή: Το σημείο που άρχιζε να κατηφορίζει το μονοπάτι που ερχόταν από τον Άγιο Πέτρο προς το Αθάνι. (Σήμαίνει σύμφωνα με το λεξικό του Κριαρά: εισοδος σε υπόγειο). (5, 68, σελ 44)
Ζαβάτια: ονομασία που αναφέρεται στον χάρτη του Coronelli, και ίσως να αφορά κάποιο μικρό ποτάμι ή τοποθεσία νότια και σε κοντινή απόσταση της Μονής του Αγίου Νικολάου. (Αμφίβολης ετυμολογίας. Σύμφωνα με τον Δ.Χαντζιάρα ( «Το Θεσσαλικό Γλωσσικό Ιδίωμα»), παράγεται από τις λέξεις ζώο+ άβατο).
Ζέρβαινα: περιφερειακή συνοικία του χωριού, με αραιή οικοδόμηση ανατολικά στην έξοδο προς Πόρτο Κατσίκι.
Ζερβάτα: παλιός οικισμός του χωριού, σύμφωνα με τον Αθηνιώτη που τον πρωτοκατοίκησαν Κρήτες κυνηγημένοι απο την πατρίδα τους. Αναφέρεται και χωριό της Κεφαλονιάς με αυτό το όνομα
(Τ)ζοφονο (;) Zofono: ρέμα που αναφέρεται στον χάρτη του Coronelli, βόρεια του Αγίου Νικοάλου
Ζocogni: τοποθεσία δυτικά του χωριού που αναφέρεται στον χάρτη του Coronelli.
Zurnelio Torr: Αναφέρεται στον χάρτη του Coronelli στο δρόμο πριν το Πόρτο Κατσίκι.
- Θ -
Θερούλια (στα): τοποθεσία με αμπέλια στη Νηρά, ανατολικά προς τον κόλπο της Βασιλικής.
Καλλιμάνη: Υπάρχει σχετικό παρωνύμιο στο χωριό
Καλογήρου
Καλοΐδη
Καλοφόρου: τοποθεσία με αγριονομές κοντά στα θερούλια (βλ. λέξη)
Καλπογιαννάτα: γειτονιά του χωριού από το παρωνύμο Καλπογιάννης
Καλαθάκι: τοποθεσία πριν τη διασταύρωση προς Πόρτο Κατσίκι
Καλο/ωνά: τοποθεσία με αμπέλια κάτω (δυτικά) από το Καλαθάκι
Calosoro: ρέμα που αναφέρεται στον χάρτη του Coronelli βόρεια του Αγίου Νικολάου κοντά στη Βασιλική.
Καλόν Όρος: (υψόμετρο 432) το βουνό πάνω από το Πόρτο Κατσίκι στο δρόμο για τον φάρο
Καμένο Νυδρί: τοποθεσία πίσω από το Τριγιάλι ή Τριάλι, (βλ . λέξη), Μετά την Αγαληνή είναι το Τριάλι με κάτι σκαλιά και από πίσω το Καμένο Νυδρί. (πληροφοριά Νικός Βικέντιος). (Νυδρί = πιθανόν από το στερητικό -νη- (αρχική γραφή της λέξης με -η-) και ύδωρ που θα πει στερείται νερού.)
Καμπί: μικρός κάμπος στο δρόμο για Πόρτο Κατσίκι αριστερά
Κάμπος: συνηθισμένη ονομασία σε όλο το νηί που υποδηλώνει πεδιάδα, καλλιργήσιμες εκτάσεις.
Καραβάτα: γειτονιά του χωριο, αναφέρεται και ως τοπωνύμιο του Άγιου Πέτρου Σχετίζεται ίσως με το επίθετο Καραβίας
Καρυκάτα: γειτονιά του χωριού
Κασαντούλι ή Cafanduli: αναφέρεται στον χάρτη του Coronelli στo ύψος των Εγρεμνών.
Κατηφόρια: αναφέρεται ως τοπωνύμιο και του Άγιου Πέτρου από το επίθετο 'ισως Κατηφόρη
Κατσιανάτα
Κατσιγιαννάτα: γειτονιά του χωριού που παλιά υπήρχε πηγή, από το επίθετο Κατσιγιάννης
Κατσουνάτα: γειτονιά του χωριού
Κάτου Ξεράκι: τοποθεσία με ελιές και αμπέλια
Κάτω Λιμνί
Κάτω Μαυρολιά
Κατωποδάτα: γειτονιά του χωριού από το επίθετο Κατωπόδης
Κάτω Φάος
Κάτω Φερούλια
Κάτω Χωραφάκια
Καψάλια: τοποθεσία με καλλιέργειες και βοσκότοπους, μόλις βγεις απ΄ το χωριό δεξιά και προς νοτιοδυτικά. (καψάλη ή καψάλα = μισοκαμμένο κούτσουρο, καμένη έκταση γης) (καψαλίζω = καίω κάτι επιφανειακά). Σύμφωνα με τον Αθηνιώτη, εκεί ήταν ο πρώτος οικισμός του χωριού.
Κελιά
Κήπος: οι βράχοι που χωρίζουν τους Εγκρεμνούς από το Γυαλό.
Κλακιάς
Κλήσμα
Κλιμάτι: ρέμα κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, αναφέρεται στον χάρτη του Coronelli Αναφέρεται όμως και ως τοπωνύμιο σε Δράγανο και Κομηλιό.
Κοινότητα
Κοκκινόπουλο: τοποθεσία ανάμεσα από Δράγανο και ΑΘάνι. Παραπέμπει σε κόκκινα χώματα
Κολοκύθα: από κάποιο παρωνύμιο ίσως (;)
Κολομπάτα: γειτονιά του χωριού από το παρωνύμιο Κολόμπος
Κολονά: τοποθεσία με αμπέλια, ίσως από κάποιο παρωνύμιο (;)
Κομινάτα: γειτονιά του χωριού από το παρωνύμιο Κομινάτος
Κόνισμα: τοποθεσία με παλιό εικόνισμα στο ύψος του greco levante. Συνηθισμένη ονομασία σε αντίσοιχες περιπτώσεις σε όλο το νησί.
Κόντρος: αναφέρεται και ως τοπωνύμιο του Αγίου Πέτρου. Ίσως να βρισκεται στο μονοπάτι που ενώνε τα δυο χωριά. Παραπέμπει σε μεγάλο βραχο, κοντρί
Κορφιατάτα: γειτονιά του χωριού από το επίθετο Κορφιάτης
Κουδούκλια: τοποθεσία με αμπέλια πάνω (ανατολικά) από το Καλαθάκι (βλ. λέξη)
Κουκουλού
Κούκους (στους)
Κουρούκλια
Κουρουνοφωλιά ή Κουρνοφωλιά ή Κορνοφωλιά: τοποθεσία απέναντι από το Καλόν Όρος, στο δρόμο από Αθάνι για Νηρά και περίπου δυο χλμ πριν φτάσουμε εκεί. Είναι η βόρεια πλευρά μιας ρεματιάς που διαμορφώθηκε από καλλιέργειες. Εκεί υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από διάφορες χρονικές περιόδους. Πιθανολογείται ότι κατοικήθηκε κατά την περίοδο των Κορινθίων και μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους. Η ονομασία της παραπέμπει στο πουλί κουρούνα, αν και οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρονται κυρίως σε αυτό με τη λέξη κόρακας. Πιθανολογούνται επίσης και οι εξής ετυμολογίες της λεξης: να προέρχεται από το κούρνια ή κόρνια (=φωλιά) και κατά προέκταση κατοικία, ή από τη λέξη κόρνος (=μεγάλο κοχύλι από το ιταλικό corno) που παραπέμπει και σε κορυφή ιταλικού όρους στην Ακουίλα ή από το Κόρνο, όρος και χωριό της Κύπρου της επαρχίας Λάρνακας, αλλά και χωριό της Λήμνου, ενώ υπάρχει και Κορνιφωλια, χωριό στον Έβρο. Όλες αυτές οι ερμηνείες οδηγούν σε πολλές πιθανές εκδοχές σχετικά με τους πρώτους κατοίκους της τοποθεσίας χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται καμιά. Τα ευρήματα της περιοχής αφορούν σε κεραμίδια τετράπλευρα 0,80 εκ πλευράς. (5, σελ 34)
Κουτσουπέρη: ως Κουτσουπερό αναφέρεται τοπωνύμιο στο Δράγανο
Κουτσουπιά: Φυτώνυμο. Συνηθισμένη ονομασία στο νησί.
Κουτσουπίδια ή Κουτσάπιδα : τοποθεσία κοντά στη Νηρά
Κουτσουπιέρου
Κριτάτα: πιθανόν από κάποιο παρωνύμιο
Κουφοπόδι: (υψόμετρο 647μ) βουνό μετά το Μέγα Βουνό με καλλιέργειες πριν την Αγαληνή (βλ. λέξη)
Κρεμάσματα: τοποθεσία με αμπέλια κάτω από το Κόνισμα (βλ λέξη) ίσως γκρεμώδης τοποθεσία αν κρίνουμε από τη λέξη.
Κροψές: τοποθεσία μέσα στο χωριό.
Συνεχίζεται ....
Πηγές:
Δείτε ακόμα για το Αθάνι:
Κροψές: τοποθεσία μέσα στο χωριό.
Συνεχίζεται ....
Πηγές:
- Τάσος Κοντομίχης, Τα Τοπωνύμια της Λευκάδας, εκδ. Νεφέλη, Αθήνα 2000
- Γιάννης Αθηνιώτης, Οδοιπορικό Λευκάδας, Λευκάδα 1989
- Λίστες καταγραφής αγροτικών περιοχών του ΤΑΟΛ
- Χάρτης του Coronelli (1685)
- Σπύρος Γ Μπογόρδος, "Το Αθάνι και η περιοχή του από τη μια άκρη στην άλλη του τόπου και του χρόνου" περιοδικό Νήρικος, τεύχη 62 - Απρίλιος-Ιούνιος 2005 / 65 - Ιανουάριος - Μάρτιος 2006 / 68 - Οκτώβρης -Δεκεμβρής 2006 / 70 - Απρίλιος-Ιούνιος 2007
Δείτε ακόμα για το Αθάνι:
Αθάνι - Άγιος Νικόλαος
Τοπωνύμια Αθάνι Λ - Ω
Εκκλησίες της Λευκάδας - Αθάνι
Παραλίες της Λευκάδας - Αθάνι
Σημεία Ενδιαφέροντος στο Αθάνι
Ενδιαφέροντα στοιχεία από τη Λαογραφία του Αθανίου - Παραδόσεις
Ενδιαφέροντα στοιχεία από τη Λαογραφία του Αθανίου - Γιατροσοφικό Βιβλίο ...
Ενδιαφέροντα στοιχεία από τη Λαογραφία του Αθανίου - Παραμύθι
"Πόρτο" Μουτλού
Κάβος του Λευκάτα (Ακρωτήριο Λευκάτας) ή Κάβος Δουκάτο ή Κάβος της Κυράς (Salto di Saffo)'
Ιρά, Νιρά ή Νηρά - ένας τόπος ιερός - Αθάνι
Τοπωνύμια Αθάνι Λ - Ω
Εκκλησίες της Λευκάδας - Αθάνι
Παραλίες της Λευκάδας - Αθάνι
Σημεία Ενδιαφέροντος στο Αθάνι
Ενδιαφέροντα στοιχεία από τη Λαογραφία του Αθανίου - Παραδόσεις
Ενδιαφέροντα στοιχεία από τη Λαογραφία του Αθανίου - Γιατροσοφικό Βιβλίο ...
Ενδιαφέροντα στοιχεία από τη Λαογραφία του Αθανίου - Παραμύθι
"Πόρτο" Μουτλού
Κάβος του Λευκάτα (Ακρωτήριο Λευκάτας) ή Κάβος Δουκάτο ή Κάβος της Κυράς (Salto di Saffo)'
Ιρά, Νιρά ή Νηρά - ένας τόπος ιερός - Αθάνι
ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΟΔΙΑ ΚΑΜΙΝΟΤΟΠΟΣ΄.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΓΗΡΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΤα μικροτοπωνύμια όπως ίσως γνωρίζετε είναι ένα δύσκολο πεδίο. Οι ονομσίες αλλάζουν από εποχή σε εποχή και υπάρχουν εκατοντάδες σε κάθε χωριό. Το συγκεκριμένο που αναφέρετε, δεν το έχω στο υλικό μου για την περιοχή της Ευγήρου ή των Συβότων. Και ως ονομασία γενικά, δεν το έχω συναντήσει και πουθενά αλλού στο νησί, Θα με βοηθούσατε αν μου γράφατε κάποια στοιχεία επιπλέον, όπως που το συναντήσατε για παράδειγμα ή την ιδιοκτησία που το αφορά. Θα ρωτήσω ωστόσο και να βρω κάτι θα σας ενημερώσω.
Σας ευχαριστώ!