Η γιαγιά Σούλα..του Βλυχού!

Και να ΄μαστε πάλι βουτιά στο παρελθόν! Σας μίλησα για τη γιαγιά από το Μαραντοχώρι, ας μιλήσω και για τη Βλυχιώτισσα! Τη μάνα του πατέρα μου! Τη Σούλα!


Το όνομα που κυριαρχεί στο Παπανέικο! "Σούλα" η γιαγιά, "Σούλα" η βάρκα, και στη συνέχεια κάθε θηλυκό που γεννιόταν. (Μόνο η αδερφή μου τη γλύτωσε. Θα ήταν υπερβολικό να την έβγαζαν και αυτή Σούλα). Βασικά τα δύο θηλυκά βαφτίστηκαν "Χρυσούλα" (δε βαφτιζε ο παππάς "Σούλα", ήθελε κάτι πιο χριστιανικό....), το τρίτο πήρε το όνομα, όπως το έγραφε η ταυτότητα της γιαγιάς, μιας και το κότσαραν μαζί με ένα δεύτερο όνομα για να φτάσουμε τελικά στο αποτέλεσμα να τη φωνάζουμε με ένα τρίτο... αλλά μη δίνετε σημασία! Σημασία έχει ότι τιμή μας και καμάρι μας, κουβαλάμε το όνομα της γιαγιάς μας όπως φαντάζομαι και το 99% των γυναικών στην Ελλάδα!
Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα πολύ δυναμικό χαρακτήρα, τουλάχιστον όπως την έζησα εγώ! Δεν ξέρω στα νιάτα της πώς ήταν! Ήταν η μάνα με τους τρεις τους γιους!  Η μάνα που ήθελε να έχει την τελευταία λέξη για κάθε κίνηση όλων όσων ήταν γύρω της! Η μάνα που κανόνιζε τι θα φάμε, (παιδιά, νύφες, εγγόνια), πότε θα βγούμε από το σπίτι (στην πολύ παιδική ηλικία..., για κάποιους βλέπε εμένα και για μεγαλύτερη), πότε θα μαζευτούμε σπίτι και λοιπές λεπτομέρειες της καθημερινότητας!
Προσωπικά ήμουν το χαϊδεμένο της, ε ... πρώτο εγγόνι, ήσυχο, χαζό, με είχε υπό την προστασία της, όποιος με ενοχλούσε, είχε να κάνει μαζί της! Τέτοιες χαζομάρες κάνανε όλοι και εγώ ακόμα δεν μπορώ να σταθώ στα πόδια μου! Μην τυχόν και έπεφτα..έπρεπε να έρθουν να με σηκώσουν, μη κουραστώ, μη κάνω προσπάθεια να σηκωθώ μόνη μου! Τέλος πάντων αυτό δεν με πολυενοχλούσε τότε, μετά ξύπνησα...
Πρωτοστατούσε παντού, είχε άποψη για όλα ακόμα και για θέματα που δεν είχε την παραμικρή ιδέα. Πάντα ωστόσο έβρισκε να πει κάτι!
Ασχολούνταν με οικιακά, δεν είχαμε αγροτικές δουλείες στο Βλυχό! Και φυσικά με εμάς: που πάμε , τι κάνουμε, με ποιον μιλάμε.. Θυμάμαι να φιλοξενώ φίλες, πρέπει να ΄ταν μόλις τελείωσε η εξεταστική στο πρώτο έτος στη σχολή (ήμουν ενήλικη!!!!) Βγήκαμε λοιπόν να διασκεδάσουμε, βράδυ (αυτό ήταν το λάθος μας). Ε κατά τις 3 τα ξημερώματα που επιστρέφαμε, ανεβαίνοντας τη σκάλα, ξύπνησε , βγήκε στο μπαλκόνι, μας έψαλε τον εξάψαλμο, γύρισε στο κρεβάτι της και κοιμήθηκε, χωρίς να καθίσει να θαυμάσει το αποσβολωμένο βλέμμα μας! Το επόμενο πρωί φυσικά μας έφτιαξε καφέδες και μας μπούκωσε για να μη φύγουμε νηστικές σα να μη συνέβη τίποτα! 
Πολλά πολλά περιστατικά! Είχε αδυναμία μεγάλη στα εγγόνια της, μην ακούσει κακό για αυτά! Εκείνη όμως μπορούσε να λέει ό,τι θέλει, δικά της ήταν, ό,τι ήθελε έκανε!
Αυτή με λίγα λόγια ήταν η γιαγιά μου. Ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος από την άλλη μου γιαγιά! 
Τα τελευταία χρόνια έζησε στον Πειραιά, είχε προβλήματα υγείας όμως ποτέ δεν έχασε τη δυναμικότητα του χαρακτήρα της! Επίσης ήταν πολύ υπερήφανη που είδε και δισέγγονα!
Παράξενος άνθρωπος, συχνά με τα ξαδέρφια μου, θυμόμαστε φράσεις και κινήσεις της και γελάμε αλλά πάντα τη θυμόμαστε με πολύ αγάπη!

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

4 σχόλια:

  1. Ήταν καλή γυναίκα, δίκαιη και σωστή .Συμπαραστάτης της μάνας μου στις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπιζε με την πεθερά της. Η γιαγιά σου ήξερε... Ήσουν το αγαπημένο εγγόνι της και η μάνα σου η αγαπημένη νύφη της,ποτέ όμως δεν έλεγε κακό για κανένα και ούτε ποτέ έδωσε δικαίωμα σε κανένα να πει για σας και όταν άκουγε κάτι( ξέρεις από ποια)στενοχωριόταν και φώναζε τη μάνα μου για συμπαράσταση. Θυμάσαι τη σχέση της με τη "καλή" μου γιαγιά ;



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ρε Μάχη.... το ξερω,αλλά το διακομωδω, γιατί έτσι κάποια πράγματα πονάνε λιγότερο!
    Όλο αυτό εδω μεσα με πονάει αλλά πρέπει να γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. XEXASES NA PEIS OTI H GIAGIA SOY SAS TAIZE STHN VARKA GIATI DEN TROGATE "EIDIKA H NATASA" MAZI ME TON MAXO KAI AKOMA DEN ANEFERES THN PARAGA TOY PAPPOU SOU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ.... ξέρεις πολλά ανώνυμε.... Δεν εχω ξεχάσει τίποτα..αλλά τι, όλα έτσι θα τα γράφω;; σιγά σιγά....

      Διαγραφή