Τα μπάνια του λαού (1)

Τι φράση κι αυτή! Ένα με τον Αύγουστο! Όλος ο "λαός" στην παραλία. Μα όλος!
Κατεστημένο όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, τον Αύγουστο να μη λειτουργεί τίποτα, ούτε δημόσιο, ούτε..."ιδιωτικό"! Επέστρεψα κάποτε από διακοπές την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου βράδυ, το σπίτι άδειο από προμήθειες και να ψάχνω delivery..απελπισία..τίποτα ανοιχτό θεονήστικια έπεσα για ύπνο!
 Ειδικά το πρώτο εικοσαήμερο....Η μεγάλη φυγή, με πλοία (κυρίως), με αεροπλάνα, τρένα, αυτοκίνητα.
Θυμάμαι τον εαυτό μου να περιμένω τρεις και κάτι ώρες παραμονή της Παναγίας (μεγάλη η χάρη Της) στο Ρίο, προ εποχής γέφυρας, για να περάσω απέναντι.
Και μετά άντε πάλι καμιά ώρα αναμονή στην είσοδο για το νησί! Αξέχαστες εποχές! Πλέον, τα τελευταία χρόνια φαντάζομαι ότι τουλάχιστον στο κομμάτι Ρίο-Αντίρριο, δεν υπάρχει πρόβλημα! Στο Κάστρο κατά καιρούς, αν τύχεις και στο άνοιγμα της γέφυρας, από ό,τι ακούω και διαβάζω υπάρχουν μικροπροβλήματα τέτοιες μέρες, όμως η αναμονή πλέον είναι πολύ μικρή! Και όταν νιώσεις αυτό το γρρρρρρρρρρρρρ από τις ρόδες του αυτοκινήτου που περνά τη γέφυρα..τα ξεχνάς όλα και λες "ΕΦΤΑΣΑ"




Και φτάνεις λοιπόν, για φουλ σεζόν μιλάμε τώρα, και λες ας πάω για μπάνιο.....τι  το ΄θελες; Αν κάνεις το λάθος και επιλέξεις μια από τις κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού...έχεις μετανιώσει πριν καν βρέξεις τα πόδια σου στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.

Λατρεύω το νησί μου, έχει ξεχωριστές φυσικές ομορφιές, υπέροχες παραλίες (άλλες πλήρως οργανωμένες, άλλες όχι), πράσινο, γραφικά (περίπου) χωριά, ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που καλύπτουν τους πάντες, έντονη νυχτερινή ζωή με πολλά ..."events" για τους λάτρεις του είδους, αναβιώσεις εθίμων,  καλό φαγητό, φιλικούς ανθρώπους (χμ...),μικρά μουσεία και φυσικούς χώρους που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και το σημαντικότερο που ήδη ανέφερα, πανεύκολη πρόσβαση!
Από την άλλη όμως....θα πρέπει να αναφέρω και τα άσχημα έτσι όπως τα βιώνω εγώ αλλά φαντάζομαι και αρκετός κόσμος που το επισκέπτεται!
Και ποια είναι αυτά;
Ας ξεκινήσω με το άθλιο οδικό δίκτυο, σε πολλά μέρη του νησιού. Ειδικά για να πας Πόρτο Κατσίκι, σε ώρες αιχμής, ε δε το  λες και διασκεδαστικό.... Θα μου πεις και θα ΄χεις και δίκιο για΄τι να πάω ώρες αιχμής...Εμ έλα που αυτές τις ώρες διαλέγει κάθε Έλληνας που σέβεται τον ευατό του να πάει στην παραλία, θα αποτελέσω εγώ εξαίρεση; Και εντάξει κάποιες φορές αποτελώ, μιας και ξέρω τον χαμό που θα βρω, αλλά αυτό απλά μειώνει τα προβλήματα, δεν τα εξαφανίζει! 
Τι συναντάμε λοιπόν: Στενό δρόμος υπερβολικά σε κάποια σημεία, πολλές λακκούβες, άθλια ασφαλτόστρωση....Εντάξει θα μου πείτε έτσι είναι οι δρόμοι σε πολλά νησιά, αλλά πρώτον εδώ μιλάμε για το δικό μου νησί...και δεύτερον μιλάμε για το δρόμο που πηγαίνει σε μια από τις διασημότερες αν όχι τη διασημότερη παραλία της Μεσογείου!
Και για να μην ξεφύγουμε από τη συγκεκριμένη παραλία, πρόσφατα διάβασα αυτό εδώ το άρθρο: 
το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε όλα τα διαδικτυακά και όχι μόνο μέσα του νησιού. Περιγράφει την άσχημη εμπειρία μιας επισκέπτριας του νησιού και  πέρα από το συμβάν κάνει αναφορά στην ακριβή τιμή της ξαπλώστρας, στο γεγονός ότι το...delivery και όχι μόνο της παραλίας δεν έχει άδεια, (Ενώ είχαν προηγηθεί συλλήψεις νωρίτερα το καλοκαίρι , για παραβάσεις ωστόσο υγειονομικού ενδιαφέροντος (αλήθεια, δεν είχαν εξετάσει τότε αν όλοι οι υπόλοιποι είχαν άδεια ή μήπως δεν ήταν αρμόδιοι;) (Σύλληψη στο Πόρτο Κατσίκι), καθώς και στην άσχημη συμπεριφορά της υπαλλήλου, που ακόμα και όλο το δίκιο με το μέρος της να είχε, θα έπρεπε να ήταν ευγενική και προπαντός...λιγομίλητη! Σίγουρα το γεγονός δεν ήταν και η καλύτερη διαφήμιση για το νησί!
Στην ίδια παραλία πάλι, φαντάζομαι ότι τέτοιες μέρες, θα έχεις και ένα θεματάκι με το που θα αφήσεις το αυτοκίνητο, αν και πρέπει να ομολογήσω ότι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια έχει βελτιωθεί η κατάσταση, όταν φυσικά δεν σου ζητάμε "την Άρτα και τα Γιάννενα" για μερικές ώρες στάθμευσης! Να πω την αλήθεια σε άλλες παραλίες δεν έχω αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα!

 
Σε άλλες παραλίες τα πράγματα ίσως είναι λίγο καλύτερα! Κάποιες, όπως το Κάθισμα, είναι -από προσωπική εμπειρία πάντα- πολύ καλά οργανωμένες . Βέβαια έχεις πάντα την εναλλακτική ιδιαίτερα σ΄αυτές τις τεράστιες παραλίες να μην ασχοληθείς με το θέμα "ξαπλώστρα" και να διαλέξεις σημείο μακριά από ...το λαό! Στις μικρές ανατολικές δυσκολεύεσαι λίγο, και έτσι σίγουρα κινδυνεύεις να σου ρθει στο κεφάλι το κουβαδάκι από το παιδάκι της διπλανής ψάθας, μαζί με τα βοτσαλάκια ή την άμμο που περιέχει, ενώ μπορεί να ΄χεις και τα τυχερά σου, να σε φιλέψει η διπλανή κυρία κάνα κεφτεδάκι!


Γενικά  ο Αύγουστος είναι προβληματικός μήνας για τις εξοχές, ιδανικός για τις πόλεις που αδειάζουν! Ο καθένας , φαντάζομαι ότι μπορεί να κάνει τις επιλογές του. Άλλωστε ο Ιούλιος είναι μια χαρά μήνας, γιατί τον αποφεύγουμε;

Συνεχίζεται....



Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου