...στης λήθης το πηγάδι.....




Σημείο ζωής, δεμένο με το νερό!
Σημείο συνάντησης, δεμένο με την καθημερινότητα αλλά και με τον έρωτα! (πόσα παλικάρια δε δροσίστηκαν....)
Έργο τέχνης που το σμιλεύει ο άνθρωπος αλλά βοηθά κι η φύση!





Μια τρύπα στη γη, πάντα φέρνει ένα φόβο, ακόμα και αν το νερό που βγάζει, δίνει ζωή σε ανθρώπους, ζώα και σπαρτά!

Μύθοι, παραμύθια, παραδόσεις, τραγούδια το μπλέκουν με δυνάμεις περίεργες, με μάγια, με στοιχειά και νεράιδες. 
Καλύτερα -λένε- να το αποφεύγεις τα βράδια και ειδικά όταν καθρεφτίζεται ολόγιομο το φεγγάρι στο νερό του!



"Τα πηγάδια και μάλιστα τα μεγάλα πώχουν μέσα σπηλιές, έχουν το καθένα το στοιχειό του. Αυτό είναι ένας κοντός αραπάκος, που βγαίνει και κάθεται στου πηγαδιού τα χείλια, και δεν πειράζει ένα, ούτε μιλεί, μόνο αν περάση καμμιά κοπέλλα της κάνει νοήματα να πάη κοντά. Και αν πάη την
περιποιείται και της δίνει πολλά δώρα. Αν πάλι δεν πάη δεν τον μέλει, ούτε της δίνει τίποτε. Μόνο καμμιά φορά από τη φούρκα του για την καταφρόνια πέφτει μέσα στο πηγάδι.
Γυρεύει όμως και να ξεγελάση όμορφα κορίτσια με παρακάλια και τάματα. Και λέγουν μάλιστα πως μερικές τις επλάνεσε με τα χαρίσματά του και τις εκατέβασε στο πηγάδι, τις έμπασε σε ωραιότατες κάμαρες, που είχαν πολύ λαμπρά και πλούσια πράματα, και αφού τις εκράτησε μια μέρα κ’ έφαγαν κ’ έπιαν καλά, τις έβγαλε πάλι έξω από το πηγάδι."


Πηγάδι, 
Πηγάδια, 
Πηγαδούλια. 
Πηγαδούλι, 
Πηγαδίτσα, 
Πηγαδάκι, 
Πηγαδούλα, 
Πηγάδι του..... 
στην Κοντάραινα,  στους Τσουκαλάδες, στους Σφακιώτες, στον Άγιο Πέτρο, στο Αθάνι, στο Δράγανο, στο Κατωχώρι, στο Νυδρί, στο Βλυχό κι αλλού, "ολούθε" στο νησί.

Μια "μεριά", έχει πάρει το όνομα της από αυτή τη τρύπα στη γη, είτε κοντά στα αλώνια, είτε στο κέντρο του χωριού, είτε έξω από τις εκκλησιές.......

Πάμε λοιπόν μια βόλτα... να δροσιστούμε.......











Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

2 σχόλια:

  1. Ξαδερφούλα, που έχει πηγάδι στο Βλυχό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να έχει ένα πίσω από την εκκλησία, υπάρχει και παράδοση! Αλλά δεν το ΄ψαξα γιατί την βρήκα μετά που γύρισα! Να τι θα κάνεις όταν πας...... (χεχεχε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή