Τα Κολυβάτα της νότιας Λευκάδας



Συνοικία της Βασιλικής στα νοτιοανατολικά της,  μετά την εκκλησία του Αγίου Γερασίμου και τους παλιούς νερόμυλους.

Η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά και διαθέτει πολλά τουριστικά καταλύματα. Έχει τέσσερις μικρές παραλίες με βότσαλο, εύκολα προσβάσιμες. Από κει ξεκινά και το μονοπάτι για το Αγιοφύλι, μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, που μπορείς να προσεγγίσεις και με τουριστικά καραβάκια από το λιμάνι της Βασιλικής.




Τα Κολυβάτα πήραν την ονομασία τους από το επίθετο Κολυβάς. Επίθετο που συναντιέται κυρίως στην περιοχή του Αλέξανδρου που υπάρχει και εκεί οικισμός με το ίδιο όνομα.
Συναντιέται ωστόσο και στη Βασιλική και μάλιστα η κεντρική παλιά βρύση στο λιμάνι του χωριού είναι κατασκευασμένη από τον τότε (1904) δήμαρχο Δ. Κολυβά.



Για το πως βρέθηκαν Κολυβαίοι στη Βασιλική άκουσα δυο απόψεις:

Η μια (από κάτοικο των Κολυβάτων), λέει ότι η περιοχή ανήκε σε κάποιον Κολυβά χωρίς όμως να γνωρίζει άλλες πληροφορίες για το από που ήταν η καταγωγή του, και στη συνέχεια την πούλησε. Παρέμεινε όμως η ονομασία. (Γενικά η ονομασία τοποθεσιών από επίθετα ή παρωνύμια, υποδηλώνει συνήθως ιδιοκτησία (κτητορικά)).
Η δεύτερη, του Αθηνιώτη(* σελ 366), αναφέρει ότι οι Κολυβαίοι της περιοχής ήρθαν καταδιωγμένοι από την Κεφαλλονιά, και βρήκαν καταφύγιο σ΄ αυτό εδώ το σημείο που το ονομάζει λόφο Βίγλα, αν και η ονομασία του λόφου είναι Σύκερο. (σαν Βίγλα υπάρχει τοποθεσία ψηλά στο λόφο) και έδωσαν το όνομα τους στον οικισμό που δημιούργησαν.

Εδώ: http://greek-lastnames.blogspot.gr/2009/05/1262.html  σε κατάλογο επιθέτων της Κεφαλλονιάς του 1262 αναφέρεται και το επίθετο Νικόλαος Κολυβάς.



Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Βασιλικής με θέα τα ανοιχτά του κόλπου και τα απέναντι νησιά Ιθάκη και Κεφαλλονιά.




* Γιάννης Αθηνιώτης Οδοιπορικό Λευκάδος Λευκάδα 1989 


Το κείμενο αναρτήθηκε πρώτα στο mylefkada που ευχαριστώ για την φιλοξενία!

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου