Μαραντοχώρι.. το χωριό της μάνας μου

Το Μαραντοχώρι είναι το χωριό της μάνας μου!



Ένα χωριό στη νότια Λευκάδα, πάνω στο δρόμο για Βασιλική. Το κυρίως χωριό είναι χτισμένο πάνω στο λόφο αριστερά του δρόμου, αλλά πολλά από τα σπίτια πλέον έχουν αφεθεί στον αδηφάγο χρόνο, ενώ ένα "καινούριο" χωριό, έχει χτιστεί δεξιά και αριστερά του δρόμου μέχρι τη "βρύση"!



Είναι ένα μέρος που δεν ξέρω! Σαν παιδί έμενα ελάχιστα εκεί, πάντα προτιμούσα τη θάλασσα! Μια βόλτα όμως, που έκανα τώρα μέσα στο Πάσχα, εκεί στα χαλάσματα, με έκανε μάλλον να το ψιλοερωτευτώ!







Έχω και αυτή τη μανία με τα χαλάσματα! Μη δω γκρεμισμένο σπίτι, εκεί ... Να το πλησιάσω, να χαθώ στις ρωγμές που άφησε ο χρόνος πάνω του, να ακουμπήσω τους χορταριασμένους τοίχους του, να αφουγραστώ τα μυστικά του, να μυρίσω αυτή την υγρή μυρωδιά που αφήνει ο χρόνος εκεί μέσα!



Αυτό που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια είναι το σπίτι της γιαγιάς, παλιό, πέτρινο, με θέα τον κάμπο από τα παραθύρια του και την αυλή του και εκείνο το τυφλό δωμάτιο αποθήκη, που δεν τόλμησα ποτέ να μπω. Είχα πλάσει με τη φαντασία μου χίλιες μύριες ιστορίες για αυτό το δωμάτιο, τόσο τρομακτικές που ακόμα και μεγάλη πια όταν επισκεπτόμουν τη γιαγιά, ούτε έξω από την πόρτα του δεν περνούσα. 



Μέσα στο χωριό μπορεί κανείς να δει το παλιό σχολειό,ή τουλάχιστον  ό,τι έχει απομείνει από αυτό, να κάνει περίπατο ανάμεσα στα σοκάκια με τα ερειπωμένα σπίτια, και να επισκεφτεί τις εκκλήσίες του χωριού, την Κοίμηση, τους Ταξιάρχες και τον Αη Νικόλα.






Η κοντινή στο χωριό παραλία είναι η Αμμούσω. Μια μικρή παραλία με βότσαλο και δροσερά νερά, που μαζεύει αρκετό κόσμο ιδιαίτερα τον Αύγουστο.



Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το μοναστήρι του Αη Γιώργη στον Μπισσά, σε μικρή απόσταση από το χωριό. Ένα μοναστήρι που οι μαρτυρίες το θέλουν να υπήρχε στα τέλη του 16ου αιώνα, ενώ το 1922 έπαιξε το ρόλο της Σπιναλόγκας της περιοχής. 



Κοντά στο μοναστήρι υπάρχει και η μοναδική φυσική λίμνη του νησιού, που αποτελεί ένα μικρό καταφύγιο για τα πουλιά, αλλά και για μας, ένα μικρό καταφύγιο ηρεμίας και γαλήνης!


Ένα ακόμη χωριό λοιπόν που θα πρέπει να γνωρίσω, να γνωρίσω καλά! 



Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

4 σχόλια:

  1. περιμένω να επισκεφθλειτε και την όμορφη Εύγηρο, πολύ ανώτερη απο τα περισσότερα χωριά της Λευκάδας με πλούσια ιστορία, πηγαίνετε και θε με θυμηθείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως! Αν και έχω ήδη κάνει ένα πέρασμα, η επόμενη φορά θα είναι καλύτερη! Περιμένω να με ξεναγήσετε!

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω πάει ποτέ αλλά έχω ακούσει τόσα...σ'ευχαριστώ που μου το έκανες εικόνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή