Πανηγύρι της Κυρά Φανερωμένης για τους Λευκαδίτες της Αττικής

39 χρόνια λέει,  γίνεται το Λευκαδίτικο πανηγύρι στην Ηλιούπολη. Κι εγώ το ανακάλυψα μόλις πριν ένα χρόνο. Τουλάχιστον, καλά να είμαστε, θα είμαι και του χρόνου, στην συμπλήρωση των 40 χρόνων.
Τιμάται λοιπόν η Φανερωμένη της Λευκάδας, η Κυρά και προστάτιδα του νησιού μας, που από κει ψηλά που στέκει, ατενίζει την είσοδο του και είναι για τους Λευκαδίτες ανά τον κόσμο Μάνα και παρηγοριά.
Στην Ηλιούπολη, όπου υπάρχει μια πολύ ισχυρή παρουσία Λευκαδιτών, εδρεύει και ο Σύλλογος "Φανερωμένη" που διοργανώνει πολύ συχνά επιτυχημένες εκδηλώσεις που αποτελούν, όπως έχω ξαναπεί, ευκαιρία για αντάμωμα όσων ζούμε μακριά από το νησί.
Πριν 40 χρόνια χτίστηκε και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με τη συνδρομή των Λευκαδιτών της περιοχής, που αν και δεν κατάφεραν να δώσουν το όνομα της προστάτιδας μας, τοποθέτησαν εκεί εικόνα Της και την τιμούν με ιδιαίτερο σεβασμό. Λευκαδίτες με παραδοσιακές στολές κάθε χρόνο κρατούν στα χέρια τους την εικόνα κατά τη διάρκεια της λιτανείας, ενώ μετά διοργανώνουν ένα κεφάτο πανηγύρι στο χώρο του συλλόγου.

Ένα πανηγύρι που παίρνουν μέρος όχι μόνο Λευκαδίτες αλλά και κάτοικοι της περιοχής, που τους έχει γίνει πια μια αγαπημένη συνήθεια.

Έτσι και φέτος λοιπόν, παραμονή της γιορτής, όλοι μαζεμένοι εκεί γλεντήσαμε με τη συνοδεία της ορχήστρας ΕΠΤΑΣΗΜΟ.

Ο κος Ευαγ. Γεωργάκης, ο πρόεδρος του δραστήριου συλλόγου, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, και ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τον κο Κακλαμάνη , το δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Ηλιούπολης αλλά και μέλη πολιτιστικών συλλόγων από τη Λευκάδα, και άλλες περιοχές.
Την αρχή στο χορό έκανε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου, με παραδοσιακούς λευκαδίτικους χορούς. Στη συνέχεια χορέψαμε και διασκεδάσαμε όλοι μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες.

Θυμηθήκαμε τα πανηγύρια του νησιού και μετράμε μέρες πια για να τα ζήσουμε και αυτά από κοντά!

Και του χρόνου λοιπόν με υγεία! Χρόνια πολλά σε όλους!


































Χρόνια πολλά σε όλους τους Λευκαδίτες και του χρόνου με υγεία!

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου