"Νιρά" μια σειρά από τσάντες κόσμημα από τον Ανδρέα Βαλλιανάτο



Τον Ανδρέα Βαλλιανάτο, τον γνώρισα διαδικτυακά πριν από περίπου δυο χρόνια όταν άνακάλυψα τις εκπληκτικές δημιουργίες του (τσάντες και κοσμήματα) και από τότε τον παρακολυθώ καθημερινά. Σε κάποιο χειμερινό ταξίδι μου στο νησί, συστηθήκαμε τυχαία σε ένα καφέ και η εντύπωση που μου άφησε αυτή η σύντομη συνάντηση ήταν πραγματικά η καλύτερη.




Τον Ιούνιο, λίγες ημέρες πριν κατέβω στη Λευκάδα για τις καλοκαιρινές μου διακοπές, ένα μήνυμα του, με έβαλε σε σκέψεις. Δημιουργικές σκέψεις.

Ο Ανδρεάς μου ζήτησε να δώσω όνομα σε μια νέα σειρά από τσάντες που θα ετοίμαζε. Τσάντες που θα συνδύαζαν τις πρωτοποριακές μοντέρνες ιδέες του με ένα κομμάτι της παράδοσης του νησιού μας, την καρσάνικη βελονιά.

Μου ζήτησε να δώσω ενα όνομα που θα θύμιζε Λευκάδα, που θα συνδύαζε το νέο με το παλιό, ένα όνομα που θα έκρυβε μέσα του κομμάτια της ιστορίας του νησιού.

Προσπερώντας το αρχικό μου ξάφνιασμα και αφού τον ευχαρίστησα για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε, ξεκίνησα να ψαχουλεύω τις σημειώσεις και τους φακέλους μου ψάχνωντας να βρω το κατάλληλο όνομα για κάτι τόσο μοναδικό.

Αρχικά κατέφυγα στα πολύ "Λευκαδίτικα" ονόματα. Ύστερα έψαξα για κάτι πιο σπάνιο αλλά με έντονο το Λευκαδίτικο στοιχείο και τέλος κατέληξα σε τρία τέσσερα που θεώρησα ότι ίσως ταιριάζουν σε αυτό που ο Ανδρέας είχε στο μυαλό του.

Ένα μήνα μετά του "έδινα στο χέρι" τις ιδέες μου, μαζί με το σκεπτικό της κάθε μιας.

Επέλεξε το "Νιρά", που θα πει "τόπος ιερός".

Το "Νιρά" που σαν τοπωνύμιο καλύπτει έναν φαινομενικά αφιλόξενο (λόγω της αγριότητας του τοπίου του) τόπο.

Ουσιαστικά όμως, αποτελεί έναν πραγματικά, τόπο ιερό, έναν τόπο άγριας και απόλυτης ομορφιάς, έναν τόπο που ο μύθος, η παράδοση, η ιστορία και το φυσικό τοπίο, η αρχαιότητα και ο χριστιανισμός συνδυάζονται απλά, φυσικά και αρμονικά χωρίς προσπάθεια. Και φυσικά μέσα από την μελέτη της ιστορίας του τόπου αποδείχτηκε ότι μόνο αφιλόξενος δεν είναι.

Την πρώτη αυτή τσάντα της σειράς, που βγήκε στον αέρα πριν λίγες ώρες, είχα την χαρά και την τιμή να την δω εγώ, λίγο νωρίτερα. Και ένιωσα ότι ναι, τελικά ένα όνομα τόσο βαρύ και ιερό, όπως το "Νιρά" της ταιριάζει απόλυτα. Δεν είναι τσάντα, αλλά κόσμημα.

Ο Ανδρέας (Andreas Vallianatos ) είναι ένας άνθρωπος μοναδικός. Ένας άνθρωπος αληθινός. Από εκείνους που λες ... "ναι ... τελικά υπάρχουν ακόμα γνήσιοι άνθρωποι".

Άνθρωπος με μεράκι, με στόχους, με φοβερό χιούμορ, που έχει αποβάλλει από τη ζωή και τα δημιουργήματά του το "δήθεν" και το περιττό.
Ανθρωπος που ξέρει να κρατά και να σέβεται αυτό που αξίζει πραγματικά.

Ο Ανδρεάς είναι καλλιτέχνης, όσο κι αν δεν θέλει να τον αποκαλούμε έτσι. Δεν είναι απλά ξυλουργός, όπως θέλει να παρουσιάζεται. Είναι πολλά παραπάνω από ξυλουργός.

Δημιουργεί "τέχνη". Εμπνέεται και δημιουργεί μοναδικά κομμάτια υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Και αυτό γιατί σέβεται και τα υλικά που χρησιμοποιεί με εντυπωσιακούς συνδυασμούς και τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται.

Είναι άνθρωπος που σέβεται και αγαπά βαθιά τον τόπο που επέλεξε να ζει και να δημιουργήσει την οικογένεια του. Τιμά αυτόν τον τόπο με τον καλύτερο τρόπο, ακόμα και αν ο τόπος αυτός συχνά τον πληγώνει (όπως όλους μας άλλωστε).

Το ότι προέρχεται από τις λαϊκές συνοικίες του Πειραία, στις οποίες μεγάλωσα κι εγώ, του δίνει και ένα ατού παραπάνω για να τον θεωρώ σχεδόν "δικό μου άνθρωπο".

Με τη συνεργασία της Eleutheria Logotheti συνδύασε το ταλέντο και την έμπνευσή του με μοναδικά κοσμήματα με κύριο χαρακτηριστικό την καρσάνικη βελονιά, την παράδοσή του νησιού μας.

Το πρώτο δείγμα της εκπληκτικής αυτής συνεργασίας, είναι μια υπέροχη τσάντα κόσμημα.

Μέσα από το "Λευκάδα η πατρίδα μου" θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και να του ευχηθώ, τόσο η "Νιρά", όσο και κάθε δημιούργημά του να του δίνει την αίσθηση της πληρότητας και ικανοποίησης που ο κάθε δημιουργός έχει ανάγκη και να "ταξιδεύει" με επιτυχία σε όλον τον κόσμο.

Ποιος είναι ο Ανδρέας Βαλιανάτος:


Ο Ανδρέας Βαλλιανάτος κατάγεται από την Κεφαλλονιά και ζει με την σύζυγο του και τα δυο τους παιδιά στην Λυγιά της Λευκάδας.

Το επάγγελμα του είναι ξυλουργός, όμως η δημιουργικότητα του δεν σταματά στις ξύλινες επαγγελματικές κατασκευές. Στον ελεύθερο χρόνο του κατασκευάζει διάφορες δημιουργίες όπως διακοσμητικά χώρου και κοσμήματα από μέταλλο, δέρμα και ξύλο κλπ.

Το 2016 στο εργαστήρι του, ο Ανδρέας δημιούργησε τις χειροποίητες ξύλινες τσάντες "MC+", εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες από τον ίδιο.

Οι χειροποίητες τσάντες "MC+", κατασκευάζονται στην Λευκάδα, εξ' ολοκλήρου από πρώτες ύλες άριστης ποιότητας και δημιουργούνται στο χέρι, χωρίς την χρήση βιομηχανικών εργαλείων ή cnc για αυτό και απαιτείται χρόνος 4 - 7 ημερών τουλάχιστον για να ολοκληρωθεί μία τσάντα.

Δεν περιέχουν χημικά και λουστράρονται με μια κρέμα την οποία φτιάχνει ο ίδιος που εκτός των άλλων φυσικών συστατικών περιέχει φυσικό μελισσοκέρι που προμηθεύεται από ντόπιο παραγωγό.



Όλες τις δημιουργίες του Andreas Vallianatos (MC+) μπορείτε να τις δείτε και να τις προμηθευτείτε στη σελίδα (και e-shop) του: mcplus.gr





Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου