Περί ψαρικής τέχνης ... από τον "Αθανάσιο Διάκο" του Βαλαωρίτη και τον Π. Κοντομίχη (β΄μέρος)


Σε συνέχεια από το πρώτο μέρος του ομώνυμου άρθρου.
Συνεχίζεται εδώ το μικρό γλωσσάρι που αφορά στην ψαρική τέχνη, στα ψάρια και άλλα πλάσματα της θάλασσας, χρησιμοποιώντας ως πηγή το lexikolefkadas.gr.
Η σελίδα αντλεί τα λήμματα της, μεταξύ άλλων και από το Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος του Πανταζή Κοντομίχη. Ο Κοντομίχης συχνά χρησιμοποιεί ως πηγή του τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, αντλώντας γλωσσικό υλικό από τους στίχους ή τις σημειώσεις των ποιημάτων του.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση και με αφορμή μια συλλογή λημμάτων "περί ψαρικής τέχνης" που ο Βαλαωρίτης αναφέρει σε σημείωση στο Δ΄άσμα του ποιήματος "Αθανάσιος Διάκος", σας παρουσιάζουμε σε συνέχειες το γλωσσάριο αυτό.
Το γλωσσάριο θα ολοκληρωθεί, λόγω του όγκου των λημμάτων σε τρεις συνέχειες.
Ανάμεσα στα λήμματα θα βρούμε ορολογία των ψαράδων, σε σχέση με τα δίχτυα τους, τρόπους ψαρέματος, ονομασίες ψαριών και άλλων θαλασσινών κ.ά.
Να σημειώσουμε εδώ ότι γενικά, ο Κοντομίχης στο λεξικό του, δίνει βάση στη λαογραφική διάσταση κάθε λήμματος και λιγότερο στην ετυμολογία του. Μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για παραδοσιακές τέχνες, γεωργικά, παραδόσεις και άλλα λαογραφικά στοιχεία.
Ακολουθούν σε αλφαβητική σειρά τα λήμματα.





































Συνεχίζεται ...

Πηγή: My Lefkada

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου