Η Σταχτομάρω της Λευκάδας



Το παραμύθι της Σταχτοπούτας το δούλεψα πριν δυο χρόνα με τα παιδάκια μου στο σχολείο. Γνωρίσαμε παραλλαγές της ιστορίας από όλο τον κόσμο και αφιερώσαμε έναν ολόκληρο μήνα να ψάχνουμε κοινά και διαφορές, να ζωγραφίζουμε, να φτιάχνουμε τις δικές μας εκδοχές.
Μετά, σύμφωνα με την προσφιλή μου συνήθεια (μιας και βάζω πολλά στο κεφάλι μου) το άφησα στην άκρη με την επισήμανση ότι πρέπει να επιστρέψω. 

Τώρα δεν επιστρέφω βέβαια, απλά ψάχνοντας για κάτι άλλο, έπεσα πάνω σε δυο λευκαδίτικες παραλλαγές της Σταχτοπούτας και με μικρή έρευνα ανακάλυψα ότι υπάρχουν κι άλλες καταγεγραμμένες. 

Τη πρώτη την βρήκα στο αγαπημένο μου βιβλίο, "Λαογραφικά Σύμμεικτα Λευκάδας" του Πανατζή Κοντομίχη (εκδ. Γρηγόρης, Αθήνα 1995) και αποτελεί αφήγηση του Γιάννη Κοντομίχη από τον Κάβαλλο και έχει τον τίτλο "Σταχτομάρω ή Σταχοκύλω". 




Τη δεύτερη την βρήκα στο βιβλίο της Άννας Αγγελοπούλου "Ελληνικά Παραμύθια Β'" (Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Αθήνα, 2004) και αποτελεί αφήγηση της μητέρας του Κωνσταντίνου Δάγκλα το 1958, από το Κατωμέρι Μεγανησίου. Έχει επίσης τον τίτλο "Η Σταχτομάρω".





Παράλληλα βρήκα ότι υπάρχουν συνολικά 6 καταγεγραμμένες παραλλαγές του ίδιου παραμυθιού στη Λευκάδα (4) και το Μεγανήσι (2) οι οποίες βρίσκονται στο Λαογραφικό Αρχείο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών και στο Λαογραφικό Φροντιστήριο του καθηγητή Γ. Α. Μέγα, Αρχείο της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας.

Οι παραλλαγές αυτές έχουν κοινό τίτλο " Η Σταχτομάρω". Μία από αυτές είναι άτιτλη.

Υπάρχουν επίσης:
1 στην Ερεικούσα με τον τίτλο "Παραμύθι της Σταχτούς"
1 στην Ιθάκη με τον τίτλο: "Η Σταχτομάρω"
1 στα Κύθηρα με τον τίτλο: "Η Σταχτοπούττα"
1 στην Κεφαλλονιά με τον τίτλο "Η Σταχτιαρού"
2 παραλλαγές στους Οθωνούς με τους τίτλους "Η Σταχτιαρού" και "Η Σταχταρού ή Σταχταριά"
2 από την Κέρκυρα επίσης με τον τίτλο "Η Σταχτιαρού"
4 στη Ζάκυνθο με τους τίτλους: "Το παραμύθι της Σταχτούς", "Η Σταχτού", και μια άτιτλη

Συνολικά στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν καταγεγραμμένες 226 παραλλαγές του παραμυθιού και στην Μικρα Ασία, τον Πόντο, την Κύπρο και την Κάτω Ιταλία 29.


Πηγή:
Άννα Αγγελοπούλου, Μαριάνθη Καπλάνογλου, Εμμανουέλα Κατρινάκη, Επεξεργασία Παραμυθιακών Τύπων και παραλλαγών ΑΤ 500-559, Κέντρο ΝΕ Ερευνών, Ε.Ι.Ε Αθήνα 2004
Πηγή εικόνας:  https://www.willowisps.gr/

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου