Στ΄ Αλώνι, στα Χορτάτα με το Θοδωρή και την Όλγα


Για άλλη μια φορά, στην πρόσφατη επίσκεψή μου στη Λευκάδα, πέρασα από τ΄ Αλώνι και δοκίμασα τους γευστικούς πειρασμούς του αγαπημένου Θοδωρή. 

Με τη συντροφιά της Όλγας Μανωλίτση, φίλης και εκπληκτικής μαγείρισσας, βρεθήκαμε στο Αλώνι του καλού μας φίλου που μας υποδέχτηκε πενατονόστιμα. Το τραπέζι μας δίπλα στο αναμμένο τζάκι - ήταν μια κρύα ημέρα - ήταν στολισμένο με "φστίνες". Ήπιαμε ζεστό ρακόμελο και λευκαδίτικο κρασί, δοκιμάσαμε τις γευστικές εκπλήξεις που μας είχε ετοιμάσει, συζητήσαμε και απολαύσαμε το Χορτιάτικο ηλιοβασίλεμα. Σχεδόν με το ζόρι φύγαμε αφού η ατμόσφαιρα ήταν τόσο ζεστή και φιλική που βραδιάσμε για τα καλά, εκεί στα Λευκαδίτικα πισωχώρια.




Τ΄ Αλώνι είναι ένα όμορφο εστιατόριο στο Χορτάτα, ένα μικρό χωριό της νοτιοδυτικής Λευκάδας, που πήρε το όνομά του από το αλώνι που προϋπήρχε στη θέση αυτή.  Ένας χώρος ιδιαίτερα προσεγμένος κατάλληλος για όλες τις εποχές. Με λιτή διακόσμηση και έντονο το παραδοσιακό στοιχείο, αποπνέει ζεστασία το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. 
Στη ζεστασιά βοηθά το πάντα αναμμένο, τους χειμερινούς μήνες, τζάκι, ενώ στη δροσιά η όμορφη βεράντα με θέα το νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.






Ο Θοδωρής Βουκελάτος, είναι ένας νέος άνθρωπος, που έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα: να στήσει στον τόπο καταγωγής του και μακριά από τα γνωστά τουριστικά θέρετρα της Λευκάδας, αυτό που πάντα ονειρευόταν,  ένα ζεστό χώρο στο οποίο θα φιλοξενεί φίλους, γνωστούς και αγνώστους και  θα τους προσφέρει τις υπέροχες γεύσεις του, τα πεντανόστιμα μαγειρέματά του.

Ευτυχώς για εκείνον αλλά και για μας που κάθε τόσο γευόμαστε τις νοστιμιές του σε αυτόν τον όμορφο χώρο, το στοίχημα το κέρδισε και τ΄Αλώνι του, είναι ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια στη Λευκάδα και μάλιστα βραβευμένο στα ESTIA AWARDS 2017 στην κατηγορία  All-Time Classic με το βραβείο Bronze.




Στη δουλειά του ο Θοδωρής, είναι ένας άνθρωπος που ψάχνεται γευστικά διαρκώς. Σεβόμενος απόλυτα την ελληνική και λευκαδίτικη παραδοσιακή κουζίνα, δοκιμάζει νέους γευστικούς συνδυασμούς, επιμένει καθαρά παραδοσιακά όταν πρέπει, αλλά είναι και έτοιμος να κάνει τη μεγάλη γευστική ανατροπή με νέα μαγειρέματα. 

Στο μενού του θα δοκιμάσετε χειροποίητο ζυμωτό ψωμί, εκπληκτικά κριτσίνια δικής του παρασκευής, νόστιμες δικες του σως και αλοιφές, ολόφρεσκα λαχανικά εποχής και πατάτες από τον κήπο του, φακές Εγκλουβής δικής του παραγωγής, Λευκαδίτικες πίτες, φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά, παραδοσιακούς μεζέδες, πολύ καλής ποιότητας κρεατικά, επιλεγμένα κρασιά και σπιτικά γλυκά.

Τ΄ Αλώνι όμως διαθέτει και κάτι άλλο ξεχωριστό, διαθέτει την απόλυτη ζεστή φιλοξενία, την ευγένεια και τη φιλική διάθεση που αναζητάς όταν θες να πας για φαγητό. Διαθέτει αυτή τη μαγική, "σαν το σπίτι σου", αίσθηση, μόνο που εκεί παίζει να φας και πιο νόστιμα από το σπίτι σου!




Ο,τι απέμεινε .....





Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στη σελίδα του [εδώ].


Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου