Λίστα Ιερών Ναών της Λευκάδας και των νησιών της


Τούτη εδώ η καταγραφή, αποτελεί κομμάτι μιας ερασιτεχνικής έρευνας μέσα στα πλαίσια της δημιουργίας ενός διευρυμένου αλφαβηταριού για τη Λευκάδα, που ξεκίνησε πριν μερικά  χρόνια (αρχές του 2014).

Η αρχική ιδέα το αλφαβητάρι αυτό να αποτελέσει μόνο την καταγραφή των χωριών του νησιού, φάνηκε λίγη και χωρίς νόημα. Για το λόγο αυτό προστέθηκαν αρχικά οι εκκλησίες του κάθε χωριού και στη συνέχεια τα τοπωνύμια, οι ιδιαίτερες ονομασίες δηλαδή τοποθεσιών, αλλά και στοιχεία περισσότερα, που "φωτογραφίζουν" σε σημείο που αυτό είναι εφικτό, το κάθε χωριό του νησιού μας όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα - αν μπορούμε φυσικά να πούμε ότι μια ερασιτεχνική εργασία είναι ποτέ ολοκληρωμένη. Το κομμάτι που αφορά τα τοπωνύμια βρίσκεται σε διαρκή επεξεργασία και λόγω του μεγάλου όγκου των ονομάτων αλλά και του γεγονότος ότι διαρκώς προστίθενται νέα στοιχεία.

Το κομμάτι των εκκλησιών πέρασε κι αυτό από πολλά επίπεδα, καθώς κατεγράφησαν αρχικά οι ενοριακοί ναοί των χωριών και της πόλης και στη συνέχεια οι υπόλοιποι ναοί, κοιμητηριακοί ή εξωκλήσια. Στην αναζήτηση κυρίως για την φωτογραφική κάλυψη των ναών (που δεν έχει ολοκληρωθεί), ανακάλυπτα όλο και περισσότερους ναούς και εξωκλήσια και έτσι αποφασίστηκε η, αν είναι δυνατόν, ολοκληρωμένη καταγραφή τους. Μια καταγραφή που θα αφορά όχι μόνο τους εν λειτουργία ναούς και ξωκλήσια (έστω και μια φορά το χρόνο) αλλά όλα όσα υπήρξαν, υπάρχουν και χτίζονται κατά τη διάρκεια αυτή της αναζήτησης.



Η αρχική πηγή της αναζήτησης μου είναι η λίστα Εορτολογίου της ΙΜΛΙ που υπάρχει στην ιστοσελίδα της. Από κει και πέρα και μέσω της βιβλιογραφίας και των πολλών προσωπικών επισκέψεων σε όσα σημεία του νησιού μπόρεσα να φτάσω, η λίστα αυτή εμπλουτίστηκε.

Φυσικά σε αυτή την καταγραφή περιλαμβάνονται και τα καθολικά των μονών του νησιού, εν λειτουργία και εγκαταλελειμμένων. Επίσης αναφέρονται οι παλαιοημερολογίτικες εκκλησίες του νησιού (2 είναι) και έγινε απόπειρα, νομίζω επιτυχής, να καταγραφούν και οι λατινικοί ναοί οι οποίοι λειτούργησαν κατά καιρούς στο νησί, τα τζαμιά, ο μοναδικός ημιτελής αγγλικανικός ναός και οι θέσεις των αρχαίων ναών και ιερών που υπήρξαν στο νησί. Το τελευταίο βέβαια αυτό κομμάτι των αρχαίων ναών, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, εκτός λίγων εξαιρέσεων, μόνο σε υποδείξεις βασισμένες στην υπάρχουσα βιβλιογραφία βασίζεται, μιας και οι υποψίες για την ύπαρξη πολύ περισσοτέρων ναών και ιερών στο νησί είναι έντονες για πολλές περιοχές του, αλλά και του γεγονότος ότι πολλοί από τους χριστιανικούς ναούς και εξωκλήσια του νησιού είναι χτισμένοι, κατά τη συνήθεια, πάνω σε ερείπια αρχαίων ιερών. Ωστόσο αυτό υπόκειται στην αρχαιολογική σκαπάνη και έρευνα και δεν είναι επ΄ ουδενί στην αρμοδιότητα μιας ερασιτέχνισσας ερευνήτριας.

Επίσης έγινε και προσπάθεια καταγραφής των ιδιωτικών ναών, όσων έπεσαν στην αντίληψή μου, πράγμα που αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολο, μιας και υπάρχουν πάμπολλα μικρά εκκλησάκια χτισμένα στους κήπους ιδιωτικών χώρων και έτσι αρκέστηκα μόνο στα εμφανή και κάποια ήδη καταγεγραμμένα
.
Στη συνέχεια έγινε και μια απόπειρα (αυτή κι αν αποδείχτηκε δύσκολη) καταγραφής των μικρών πέτρινων, κυρίως, αλλά και άλλων εικονοστασιών παλαιοτέρων χρόνων που βρίσκονται, συνήθως παραμελημένα, στις άκρες των δρόμων, στην αρχή και το τέλος των οικισμών και μπορεί να υποδηλώνουν χίλια δυο πράγματα, από την ύπαρξη παλαιοτέρου ναΐσκου στη θέση τους, είτε τάμα, είτε απλά προστασία, είτε είναι χτισμένα να τιμήσουν την μνήμη ή την σωτηρία κάποιου ανθρώπου.



Επίσης ξεχώρισα ιδιαίτερα τα αγιολογικά τοπωνύμια, τα τοπωνύμια δηλαδή που σχετίζονται με ονόματα αγίων ή λέξεων σχετικών με τη θρησκεία και υποδηλώνουν συνήθως είτε την ύπαρξη εκκλησιών ή εικονοστασιών παλαιότερα στην τοποθεσία, είτε κτηματική περιουσία κάποιου ναού ή μοναστηριού.

Θα πρέπει εδώ να αναφέρω τη δυσκολία συλλογής πληροφοριών για κάθε εκκλησία που συναντούσα στο νησί, καθώς για τις περισσότερες και ειδικά τις εκκλησίες των χωριών, δεν υπάρχουν στην βιβλιογραφία, (την οποία είχα στη διάθεσή μου φυσικά, μιας και δεν είχα τη δυνατότητα να μελετήσω αρχεία που υπάγονται στην δικαιοδοσία της ΙΜΛΙ ή πηγές του Ιστορικού Αρχείου Λευκάδας), επαρκή στοιχεία. Τα όποια ιστορικά, λαογραφικά ή άλλα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου προέρχονται από βιβλιογραφία σχετικών εντύπων και βιβλίων και προσωπικές μαρτυρίες πρώην και νυν ιδιοκτητών και κατοίκων του εκάστοτε χωριού.
 
Θα πρέπει να αναφέρω ότι μια αναλυτική παρουσία όλων (ή έστω αυτών που διαθέτω) των ιστορικών στοιχείων που αφορούν σε ένα ναό, δεν νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα στην απλή καταγραφή τους και η συλλογή των στοιχείων έγινε κυρίως για προσωπικούς λόγους, για να κατανοήσω την θρησκευτική ιστορία του τόπου μου. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα λαογραφικά στοιχεία που σχετίζονται με τις εκκλησίες και έδωσα ιδιαίτερη σημασία στη συλλογή τους. Ενώ ένα κομμάτι που έχει ήδη ερευνηθεί και παρουσιαστεί σε μεγάλο, αν όχι ολοκληρωμένο βαθμό, από τους μεγάλους Πάνο Ροντογιάννη και Χρήστο Σολδάτο αφορά στην χριστιανική τέχνη του νησιού.




Σε τούτο εδώ το άρθρο θα κάνω μια ονομαστική αναφορά στους ναούς, τις μονές και τα εξωκλήσια των χωριών της Λευκάδας, χωρίς αναφορές σε ιστορικά, λαογραφικά ή άλλα στοιχεία που τα αφορούν. Θα είναι απλά μια καταγραφή: Χωριό > ναοί.

Θα αφήσω έξω τα εικονοστάσια και τα αγιολογικά τοπωνύμια, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην ύπαρξη κάποιου ναΐσκου στη θέση τους σε παλαιότερους χρόνους. Επίσης σε όσες εκκλησίες υπάρχει ερωτηματικό (;) σημαίνει ότι αναφέρονται σε πηγές και σχετική βιβλιογραφία, αλλά δεν έχω κατορθώσει ακόμα να επιβεβαιώσω αν όντως υπήρξαν ή όχι. Ενώ όσες είναι διαγραμμένες (---) σημαίνει ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν τουλάχιστον σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων, αλλά αναφέρονται σε κάποιο έντυπο ή πηγή.




Η επόμενη σκέψη για μια πιο διευρυμένη παρουσίαση του υλικού μου αφορά ίσως τη διάθεσή τους μέσω σχετικής ιστοσελίδας αλλά και έντυπης παρουσίασής τους.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι αυτή εδώ η έρευνα και κάθε έρευνα υποθέτω, δεν τελειώνει εδώ, παρά συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο οι ανθρώπινες δυνάμεις μου και οι συνθήκες θα το επιτρέπουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να προστεθούν ή και να αφαιρεθούν στοιχεία σε αυτά που πρόκειται να διαβάσετε στη συνέχεια.

Ευχαριστώ θερμά όσους θα έχουν την υπομονή να μελετήσουν τα γραφόμενά μου.



Κατάλογος εκκλησιών ανά χωριό (αλφαβητικά):

Άγιος Βασίλειος (Δαμιλιάνι): Άγιος Βασίλειος

Άγιος Ηλίας: Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Βασίλειος, Άγιος Ηλίας, Άγιος Ιωάννης (τοπωνύμιο), Άγιος Λουκάς, Αγία Παρασκευή & Άγιος Παντελεήμονας, Αγία Τριάδα

Άγιος Νικήτας: Αγία Άννη, Άγιος Νικήτας, Κοίμηση της Θεοτόκου.

Άγιος Πέτρος: Αγία Ελεούσα, Αγία Κυριακή (τοπωνύμιο ;), Αγία Παρασκευή, Άγιος Αθανάσιος, Άγιοι Απόστολος (υπήρξε και καθολική), Άγιος Γεώργιος, Άγιος Γεώργιος (Ρουπακιάς), Άγιος Γεώργιος, Άγιος Δημήτριος (;) , Άγιος Θωμάς, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος (Αποτομή τιμίας Κεφαλής), Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος (το Γενέθλιον - Ριγανάς), Άγιος Κωνσταντίνος (;), Άγιος Κωνσταντίνος (;), Άγιος Νικόλαος (;),Άγιος Πέτρος, Άγιος Πέτρος, Άγιος Χαράλαμπος, Κοίμηση της Παναγίας (;), Κοσμάς ο Αιτωλός, Παναγιά "στους Κεφαλληνούς" (Εισόδια) ,Παναές Κάιζερ (εικονοστάσι-τοπωνύμιο ;).

Άλατρο: Αγία Μαρίνα, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος (Ριγανάς), Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Νικόλαος, Ανάληψη του Κυρίου, Παναγία Θεοτόκος, Υπαπαντή του Κυρίου.



Αλέξανδρος - Κολυβάτα: Αγία Ελένη, Άγιοι Πατέρες, Άγιος Ανδρέας, Άγιος Βάρβαρος, Άγιος Βλάσιος, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Παντελεήμονας, Άγιοι Σαράντα, Άγιος Σπυρίδωνας, Ασκητής (τοπωνύμιο), Ευαγγελίστρια ή Παναγία, Κοίμηση της Θεοτόκου, Προφήτης Ηλίας, Ταξιάρχες.

Αθάνι: Αγία Παρασκευή, Άγιος Κήρυκος, Άγιος Νικόλαος (Νηρά),  Άγιος Σώζων ή Σωτήρας Χριστός (;), Κοίμηση της Θεοτόκου, Παναγία Ραχιώτισσα, Σωτήρας Χριστός, Ταξιάρχης.

Ασπρογερακάτα: Αγία Αικατερίνη, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Γεράσιμος,  Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Άγιος Στέφανος (τοπωνύμιο > Σπανοχώρι ;) Κοίμηση της Θεοτόκου (;), Εισόδια της Θεοτόκου.

Απόλπαινα: Αγία Παρασκευή, Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Νικόλαος, Οδηγήτρια.

Βαθύ (Μεγανήσι): Άγιος Βασίλειος, Άγιος Βησσαρίων, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Νεκτάριος, Γέννηση της Θεοτόκου (Παναγιά Ελεούσα).

Βασιλική: Άγιος Γεράσιμος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Σπυρίδωνας, Κοίμηση της Θεοτόκου, Ταξιάρχες.

Βαυκερή: Αγία Μαρίνα, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Γεράσιμος (;), Άη Γιάννης (τοπωνύμιο),   Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Χαράλαμπος, Ασώματος Μιχαήλ, Κοίμηση της Θεοτόκου.

Βλυχό: Αγία Αναστασία, Αγία Βαρβάρα, Αγία Κυριακή, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Σπυρίδωνας.

Βουρνικά: Αγία Παρασκευή,  Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος (Ροδάκι), Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος (Καραβιάδες), Άγιος Σάββας, Άγιος Στέφανος, Κοίμηση Θεοτόκου (Παναγούλα), Μεταμόρφωση του Σωτήρος (τοπωνύμιο ;), Παναγία Πεφανερωμένη.

Δράγανο: Αγία Πελαγία (;), Άγιος Αθανάσιος (;), Άγιοι Απόστολοι (;), Άγιος Ανατόλιος, Άγιος Βασίλειος, Κοίμηση της Θεοτόκου (;), Παναγία (;), Παλιοκλησία (;), Υπαπαντή του Κυρίου.

Δρυμώνας: Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Ευαγγελίστρια, Ταξιάρχης Μιχαήλ.

Εγκλουβή: Αγία Κυριακή, Αγία Μαρίνα, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Γεώργιος - Δημήτριος και Χαράλαμπος (Υπήρχαν ξεχωριστές εκκλησίες για τους ίδιους αγίους), Άγιος Δονάτος, Άγιος Ηλίας, Άγιος Ιωάννης (> Βαυκερή ;), Άγιος Νικόλαος, Άγιος Σπυρίδωνας, Άγιος Φιλάρετος (;) Κοίμηση της Θεοτόκου, Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Ύψωση Τιμίου Σταυρού.



Εξάνθεια: Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Βασίλειος, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Στέφανος, Άγιος Φανούριος, Παναγία στο παλιό Χωριό, Παναγία στα Χαραμολάτα.

Εύγηρος-Σύβοτα: Άγιος Βασίλειος, Άγιος Μερκούριος, Άγιος Σώζων (Σύβοτα), Κοίμηση της Θεοτόκου.

Θηλειά: Ζωοδόχος Πηγή

Κάβαλος: Αγία Αικατερίνη, Αγία Παρασκευή, Άγιος Νικόλαος, Παντοκράτορας, Πεντηκοστή, Ταξιάρχης (;).

Καλαμίτσι: Αγία Αναστασία η Ρωμαία, Αγία Παρασκευή, Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη, Άγιος Δημήτριος (;),Άγιος Νικόλαος (;), Άγιος Σπυρίδωνας, Θεοτόκος (Ζωοδόχος Πηγή), Κοίμηση της Θεοτόκου, Παναγία των Κήπων.

Κάλαμος: Αγία Παρασκευή, Αγία Τριάδα, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Γεράσιμος, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Διονύσιος(;), Άγιος Δονάτος ή Κωνσταντίνος, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος,  Άγιος Νικόλαος (;).

Καλλιγόνι: Αγία Τριάδα, Άγιος Γεώργιος (υπήρξε καθολικός ναός).

Καρυά: Αγία Άννα (>Άγιος Νικήτας), Αγία Βαρβάρα(;), Αγία Παρασκευή, Άγιοι Απόστολοι (τοπωνύμιο ;), Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Ανδρέας (Ρεκατσινάτα), Άγιος Αντώνιος (Ρεκατσινάτα), Άγιος Βασίλειος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος (λιβάδι), Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη, Άγιος Μακάριος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Σπυρίδωνας, Άγιος Χαράλαμπος, Κοίμηση της Θεοτόκου, Παναγιά Οδηγήτρια (Δαφνοπλαγιά), Παναγιές (;), Ταξιάρχης.



Καρυώτες: Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Παντελεήμονας, Ανάσταση του Κυρίου, Παναγιά Βιγλιώτισσα (;), Παναγιά Βλαχέρνα (;),Ταξιάρχες, Ταξιάρχες, Τρεις Ιεράρχες (;).

Καστός: Άγιος Αιμιλιανός, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος.

Κατούνα - Λυγιά: Αγία Παρασκευή, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Βάρβαρος, Άγιος Νικόλαος, Δώδεκα Απόστολοι (Λυγιά), Κοίμηση της Θεοτόκου.

Κατωμέρι (Μεγανήσι): Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Γεράσιμος, Άγιος Γρηγόριος, Άγιος Νεκτάριος, Εισόδια της Θεοτόκου (;), Κοίμηση της Θεοτόκου ή Παναγία, Παλιοκλήσι (;), Προφήτης Ηλίας,
Κοντάραινα: Αγία Αγάθη, Άγιος Δημήτριος, Κοίμηση της Θεοτόκου, Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Σπυρίδωνας, Ταξιάρχες.

Κατωχώρι: Αγία Αικατερίνη, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Χαράλαμπος και Διονύσιος, Παναγιά Εισοδίων, Ταξιαρχες/ης.

Κομηλιό: Αγία Μαρίνα, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Ιωάννης (;), Κοίμηση της Θεοτόκου, Παλιοκλήσι (;).

Λαζαράτα: Αγία Κυριακή (;), Αγία Τριάδα, Άγιοι Απόστολοι (παλαιοημερολογίτικη),  Άγιος Βασίλειος (;), Άγιος Γεώργιος, Άγιος Διονύσιος, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Λουκάς, Άγιος Κωνσταντίνος (;), Άγιος Μάρκος, Άγιος Σπυρίδωνας, Κοίμηση της Θεοτόκου, Μαντόνα (; > καθολικός), Προφήτης Ηλίας (>Σπανοχώρι).

Λευκάδα (Χώρα): Αγία Άννη, Αγία Βαρβάρα, Αγία Ειρήνη, Αγία Μαρίνα, Αγία Μαύρα, Αγία Παρασκευή, Αγία Παρασκευή, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Αντώνιος, Άγιος Βασίλειος/Τρεις Ιεράρχες, Άγιος Βησσαρίων, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ελευθέριος, Άγιος Θωμάς, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος Αντζούσης, Άγιος Μηνάς-Βίκτωρας και Βικέντιος, Άγιος Νεκτάριος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Νικόλαος, Άγιο Παντελεήμονας, Άγιος Σπυρίδωνας, Άγιος Χαράλαμπος, Γέννηση της Θεοτόκου (Παναγιά των Ξένων), Εισόδια της Θεοτόκου, Ευαγγελίστρια, Κοίμηση της Θεοτόκου (Σεχλιμπού), Παναγιά Βλαχέρνα, Παναγιά Δεματισάνα, Παναγιά Μεγαλοβρυσιώτισσα (Ζωοδόχος Πηγή), Παντοκράτορας, Ταξιάρχες, Τρεις Ιεράρχες.

Μαδουρή: Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος

Μανάσι: Άγιος Δημήτριος, Αη Λιας, Κοίμηση της Θεοτόκου.

Μαραντοχώρι: Αγία Παρασκευή (παλαιοημερολογίτικη), Άγιοι Ανάργυροι, Άγιοι Πέτρος και Παύλος, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νικόλαος, Ασώματοι (Ταξιάρχες), Κοίμηση της Θεοτόκου, Ταξιάρχης (Μιχαήλ).

Νικιάνα: Άγιος Νικόλαος, Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Νικολής: Αγία Παρασκευή, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Ηλίας, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Στέφανος, Ανώνυμος ναός πιθανόν των βυζαντινών χρόνων, Εισόδια Θεοτόκου.



Νιχώρι: Άγιοι Πάντες (;), Άγιος Βασίλειος (;), Άγιος Βλάσσιος, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ιωάννης(;), Αρχάγγελος Μιχαήλ (> Βαυκερή, Ασώματος ;), Εισόδια Θεοτόκου, Ευαγγελίστρια, Παναγιά (;).

Νυδρί: Άγιοι Ανάργυροι, Κοίμηση της Θεοτόκου.

Παλαιοκατούνα: Αγία Παρασκευή, Άγιος Ανδρέας (Μεγάλο Αυλάκι), Άγιος Νικόλαος, , Άγιος Χριστόφορος.

Περιγιάλι: Αγία Θέκλα, Άγιος Νικόλαος, Ευαγγελίστρια

Πηγαδισάνοι: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Μάρκος (;), Άγιος Νικόλαος, Ζωοδόχος Πηγή ή Θεοτόκος.

Πινακοχώρι: Αγία Κυριακή > Λαζαράτα, Αγία Μαρίνα (;), Αγία Φοίβη,  Άγιος Γεώργιος, Άγιος Θωμάς,  Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, Παναγία (;).

Πλατύστομα: Αγία Παρασκευή, Άγιοι Πάντες, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Νικόλαος, Ασώματος Μιχαήλ, Γέννηση της Θεοτόκου, Εσταυρωμένος, Κόκκινη Εκκλησιά (Ευαγγελίστρια).

Πόρος: Αγία Μαρίνα, Αγία Παρασκευή, Άγιος Αθανάσιος, Αγιοδ/βήμα, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Νικήτας, Άγιος Νικόλαος, Ανάληψη, Γέννηση της Θεοτόκου, Προφήτης Ηλίας.

Ράχη: Άγιος Διονύσιος.

Σκορπιός: Κοίμηση της Θεοτόκου.

Σπανοχώρι: Άγιος Ηλίας, Άγιος Θωμάς, Άγιος Στέφανος, Γέννηση της Θεοτόκου (Επισκοπή) ή Παναγιά (;), Ταξιάρχες.

Σπαρτοχώρι (Μεγανήσι): Αγία Ειρήνη, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Γρηγόριος, Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Νικόλαος, Ζωοδόχος Πηγή.

Σύβρος: Αγία Μαύρα, Αγία Παρασκευή, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Σπυρίδωνας, Γέννηση της Θεοτόκου, Εισόδια της Θεοτόκου, Κοίμηση της Θεοτόκου (Στο Λιθάρι).

Τσουκαλάδες: Αγία Αναστασία η Ρωμαία, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Χαράλαμπος, Είσοδια της Θεοτόκου ή Παναγία, Άγιος Ιωάννης (;).

Φρύνι: Αγία Αικατερίνη, , Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, Άγιος Χαράλαμπος, Ανάληψη, Όσιος Σιλουανός Αθωνίτης, Παναγία Φανερωμένη
.
Φτερνό: Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Παντελεήμονας, Κοίμηση της Θεοτόκου ή Παναγία, Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Παναγιά στο Φαό, Προφήτης Ηλίας, Υπαπαντή του Κυρίου, La Madal (;)

Χαραδιάτικα: Άγιος Γεράσιμος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Νικόλαος.

Χορτάτα: Αγία Αικατερίνη, Άγιοι Θεόδωροι και Άγιος Παντελεήμονας, Άγιοι Πέντε, Άγιοι Ταξιάρχες, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Άγιος Μηνάς, Κοίμηση της Παναγιάς.





Καθολικές: Άγιοι Απόστολοι (Άγιος Πέτρος), Άγιος Γεώργιος (Καλλιγόνι), Ασπίλου Συλλήψεως, Εκκλησία των Φλάρων, Μαντόνα (Σφακιώτες), Παντοκράτορας (κάστρο), Φραγκοκλησιά, Αγγλικανική Εκκλησία Λευκάδας (ημιτελής)


Πηγές:
Τάσου Π. Κοντομίχη: Τα τοπωνύμια της Λευκάδας εκδ. Νεφέλη
Πάνου Γ. Ροντογιάννη: Η Χριστιανική Τέχνη στη Λευκάδα εκδ. ΕΛΜ 1974
Κωνσταντίνου Γ.  Μαχαιρά: Ναοί και Μοναί Λευκάδος Αθήναι 1957
Χρίστος Σολδάτος Χριστιανική Ζαωγραφική εκδ. ΕΛΜ 1999
καθώς επίσης και μια σειρά άλλων βιβλίων, τοπικών εφημερίδων, χαρτών και άλλων πηγών.



Ευχαριστώ θερμά το Νίκο Καββαδά και το My Lefkada, τον Μπάμπη Λάζαρη, την Ειρήνη Βονιτσάνου και την οικογένεια Βονιτσάνου, τον πατερ. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη, τον Τάσο Κοντομίχη και την Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη, τον Θανάση Μελά και την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, τον Δημήτρη Σκλαβενίτη, την Αλτάνη Σολδάτου, την Ειρήνη Σταματέλου, τον Γιάννης Ροντογιάννη, την Αθανασία Βερυκίου, τον Μιχάλη Αυλωνίτη, τον Θοδωρή Βουκελάτο, την Σταματίνα Ρομποτή, το Νίκο Μαργέλη, την Αμαλία Πολίτη, τη Ρένα Κατηφόρη, τον Ανδρέα Αρματά, τον Κώστα Καββαδία, την Υπαπαντή Θερμού, τον Μίμη Κούρτη, τον Χρήστο Κοντογεώργη, την Θεοδώρα Μανωλίτση, την Όλγα Μανωλίτη, την Ματίνα Πολίτη, την Εύα Πολίτη, την Σπυριδούλα Σκλαβενίτη, την Σοφία Σκλαβενίτη, την Φρόσω Χαλικιοπούλου, την Παπανελοπούλου Κάτσενου Σοφία, τον Γιώργο Ζαμπέλη, τον Βασίλη Θεοχάρη, τον 'Ακη Καλύβα, τον Σπύρο Λεκατσά, τον Ιωάννη Κάτσενο, τον Σπύρο Ζαβιτσάνο, τον Νικόλα Αρματά, τον Φώτη Μαραγκό, τον Ηλία Βλάχο, το Νίκο Ζαμπέλη,την Αναστασία Στραγαλινού, τον Σπύρο Κατωπόδη που ο καθένας με τον τρόπο του με βοήθησαν στην καταγραφή των εκκλησιών.

Σκλαβενίτη Χρυσούλα 

Αναδημοσίευση στο My Lefkada




































Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

2 σχόλια: