Κρίμα, που είμαι πολύ ρομαντική για να αντέξω την κατάρρευση όσων είχα ψηλά



Την αγαπάω τη Βασιλική. Είναι από τις γωνιές εκείνες που μέσα στο μυαλό μου, δημιουργούν πολύχρωμα πυροτεχνήματα, σαν τα αστέρια που κοιτούσα μικρή παρέα με τις αγαπημένες μου ξαδέρφες καθισμένη στο μικρό φάρο στην άκρη του μόλου.


Την αγαπάω γιατί την έχω συνδέσει με τις πρώτες ανάσες ελευθερίας στα παιδικά μου χρόνια και με τις πρώτες διακοπές χωρίς γονείς και παππούδες.
Την αγαπάω γιατί είναι το χωριό της Άριας, της Ρίτας, της Βάσως.
Την αγαπάω γιατί έκανα βόλτα στο δρόμο της παραλίας της  και δεν με χάλαγαν η φασαρία, τα φώτα και το πολυφωνικό πλήθος της γιατί διέκρινα μέσα σε αυτά το χρώμα και το άρωμα από το παλιό ψαροχώρι που κάποτε ήταν. 



Την αγαπάω γιατί πάντα την σύγκρινα με το Νυδρί, που μου φαινόταν σαν να είχε έρθει από μακρινό πλανήτη με την κακογουστιά και την γρήγορη χωρίς σχέδιο και όραμα τουριστική του ανάπτυξη.
Την αγαπώ γιατί είχε κρατήσει το χρώμα της νοσταλγίας και φαινόταν να αντιδρά στην ηλίθια άποψη ότι πρέπει να καταστρέψουμε τα πάντα στο βωμό του τουρισμού.



Την αγαπάω γιατί  λένε ότι το όνομα της το πήρε από μια πριγκίπισσα που πνίγηκε αγκαλιά με τον αγαπημένο της, λίγα μέτρα από την ακτή, μέσα στα φουρτουνιασμένα κύματα.
Την αγαπάω γιατί είναι δεμένη με θρύλους για αρχαίες πολιτείες που χάνεται η μορφή τους μέσα στους αιώνες και στο κάμπο που σιγά σιγά τις κατάπιε.
Την αγαπάω γιατί είναι μια βόλτα ξεγνοιασιάς και χαμόγελου.


Και θα την αγαπάω ...

Ακόμα και τώρα που στην τελευταία επίσκεψή μου εκεί η είσοδός της με απογοήτευσε πολύ και με έκανε να ντραπώ.






Ακόμα και τώρα που τα έργα την έχουν κάνει ένα απέραντο εργοτάξιο.



Ακόμα και τώρα που τερατουργήματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους και θαμπώνουν  την ομορφιά της.



Ακόμα και τώρα που η κακογουστιά στη διακόσμηση των καταστημάτων της βγάζει μάτι.



Κρίμα! Τη θεωρούσα ένα από τα τελευταία οχυρά της Λευκάδας που είχε καταφέρει να ξεχωρίσει χωρίς να θυσιάσει τις σάρκες της στο γρήγορο και εύκολο κέρδος.

Κρίμα! Που είμαι πολύ ρομαντική για να αντέξω την κατάρρευση όσων είχα ψηλά.

Από το My Lefkada

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

2 σχόλια:

  1. Το νησι αυτο ειναι απο τα λιγα μερη που εχω κυριολεκτικα "καψουρευτει" και κανω τις διακοπες μου εδω και 3 - και φετος - 4 χρονια.
    Εμενα κανονικα δεν με χωρα ο τοπος ,αλλα στη μικεη ησυχη πανεμορφη Λευκαδα εχω βρει την Ιθακη μου απ`οτι φαινεται.
    Οσα γραφεις για την Βασιλικη τα βλεπω καθε χρονο με λυπη μου να χειροτερευουν, τους ντοπιους να σκεφτονται μονο το ποσα θα κονομησουν εις βαρος του επισκεπτη ασχετως αν ειναι ελληνας η αλλοδαπος τουριστας..
    Τα παγκακια που ξηλωσαν απο τον μωλο , τα σκουπιδια , οι τσουχτερες - χωρις κανενα ελεγχο - τιμες απευθυνονται μονο σε οσους εχουν γεματο πορτοφολι.
    Διαμενω στο Μαραντοχωρι στα ενοικιαζομενα του Δημοσθενη Σκληρου επειδη η τσεπη μου δεν αντεχει πολλα αλλα και για το λογο του οτι μου αρεσει το παλαιο στυλ των δωματιων παραμονης.
    Εχω βρει τις ομορφες ησυχες αποκοσμες μεριες του νησιου που παντα ψαχνω να βρω σε καθε μερος .
    Αν θα ειχα τη δυνατοτητα θα μετακομιζα για παντα στο νησακι σας , να το κανω και δικο μου διοτι εκτος των αλλων, η τρελλα των κατοικων ταιριαζει με την τρελλα που κουβαλαω.
    Χαιρομαι ιδιαιτερως διοτι υπαρχει ενα μπλογκ σαν το δικο σου που τολμα να γραψει την αληθεια για την αργη καταστροφη ενος τοσο ομορφου τοπου σαν τη Λευκαδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χαίρομαι που το νησί μου συγκινεί και αποτελεί την Ιθάκη για κάποιους ανθρώπους! και πολύ χαίρομαι που αυτοί οι άνθρωποι διαχωρίζουν την ομορφιά του από την "ασχήμια" του και τολμούν να πουν και το ένα και το άλλο. Το Μαραντοχώρι είναι το χωριό της μητέρας μου και μπράβο σας που το επιλέξατε γιατί ήσυχο και νοσταλγικό. Να είστε καλά να κάνετε το όνειρο σας πραγματικότητα! Είμαι σίγουρη ότι θα είστε πολύ πιο Λευκαδίτης από πολλούς ντόπιους! Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή