Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών

Αρχή της χρονιάς και σύλλογοι, φορείς και εταιρείες, κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.

Αυτό έκανε και η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών που επέλεξε τον  χώρο των γραφείων του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν μια καλή αφορμή να συναντηθούν οι Λευκαδίτες, εκτός νησιού. Εκεί συναντάς συνήθως κόσμο που έχεις να δεις καιρό, αλλά και γνωρίζεις αξιόλογους ανθρώπους που αγαπούν το νησί και το δείχνουν έμπρακτα.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρευρέθησαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου και της εταιρείας, εκπρόσωποι λευκαδίτικων συλλόγων αλλά και απλός κόσμος.
 Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του πρόεδρου της Εταιρείας, Αθανάσιου Μελά, και τις ευχές του για μια υγιή και δημιουργική χρονιά. Ο κος Μελάς  αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη βράβευση της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών ( 19 Δεκεμβρίου 2014), από την Ακαδημία Αθηνών, και ευχαρίστησε τα μέλη για την στήριξη τους.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ευλογία και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, από τον πατέρα Δημοσθένη, το "φλουρί" της οποίας βρέθηκε στο κομμάτι του ιστορικού Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν και παραδοσιακή λευκαδίτικη λαδόπιτα, έδεσμα που δεν λείπει από καμία εκδήλωση που αφορά στο νησί.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης λαχειοφόρος αγορά με συμβολικό ποσό για την κλήρωση ενός πίνακα του Λευκαδίτη ζωγράφου Θ. Σίδερη.



Η Εταιρεία ιδρύθηκε μετά από ιδέα και πρωτοβουλία του καθηγητή Βασ. Φραγκούλη, στις 9 Απριλίου του 1949 με σκοπό, σύμφωνα με το ιδρυτικό της "την συλλογήν του λαογραφικού, γλωσσικού και ιστορικού υλικού της νήσου Λευκάδος και την δημοσίευσιν αυτού, την ενίσχυσιν των σπουδών αυτών και την ίδρυσιν Βιβλιοθήκης, Μουσείου και Ιστορικού Αρχείου, την ενίσχυσην, προστασίαν και έκδοσιν πάσης εργασίας, σχέσιν εχούσης προς την έρευναν των επιστημονικών, ιστορικών, φιλολογικών και καλλιτεχνικών εν γένει έργων των αναφερομένων εις την νήσον Λευκάδα ή οπωσδήποτε μετ'  αυτής συνδεομένων, την δημοσίευσην παρεμφερών ανεκδότων έργων και καταλοίπων αποθανόντων Λευκαδίων και την ανύψωσιν του συγχρόνου πνευματικού επιπέδου της νήσου."
Το καταστατικό της Εταιρείας ωστόσο, υπογράφηκε στις 4 Μαρτίου του 1970. 
Η Εταιρεία έχει να επιδείξει ένα σπουδαίο έργο, αφού πέρα από τις αξιόλογες εκδόσεις της, διοργανώνει συνέδρια και μια σειρά από ενδιαφέρουσες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις,
προβάλλοντας πάντα τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού.

Περισσότερα πληροφορίες για την Εταιρεία, από όπου άντλησα και τις πληροφορίες, εδώ: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ


Ακολουθούν φωτογραφίες από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, μέσα από το ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στο My Lefkada , (που ευχαριστώ για τη φιλοξενία). μέρος του οποίου αποτελεί και η παραπάνω ανάρτηση.
















Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου