Το τάμα

Ένα μικρό εικονοστάσι στην είσοδο κάποιου χωριού της Λευκάδας

Ένα εικονοστάσι χτισμένο μετά από τάμα!Δεμένα σφιχτά με τις ζωές των ανθρώπων αυτά τα μικρά εκκλησάκια!  Χτισμένα πολλές φορές σαν εκπλήρωση τάματος στον άγιο ή την αγία για τη βοήθεια που πρόσφεραν τη δύσκολη στιγμή!

Έτσι κι αυτό! Χτίστηκε και αφιερώθηκε στον Προφήτη Ηλία!

Όταν χτίζονταν το σχολείο του χωριού, ένα φίδι ανέβηκε στο χέρι ενός εργάτη. Κουλουριάστηκε εκεί και δεν έλεγε να φύγει. 
Κακό ή άκακο, ένα φίδι ποτέ δεν είναι η καλύτερη παρέα! Κανένας δεν το θέλει, όλοι το φοβούνται! 

Ίσως να φταίει που τότε στον παράδεισο, ο διάβολος κρύφτηκε μέσα του και έγινε η αφορμή ή η αιτία, το μήλο που εκείνο το φίδι, πρόσφερε στην Εύα, να διώξει τον άνθρωπο από τον όμορφο κήπο και να τον κάνει να πονά  και να υποφέρει στην ανασφάλεια του τεράστιου απροστάτευτου κόσμου.  
Ίσως να φταίει και η φύση του ερπετού, που κρυμμένο μέσα στα χορτάρια, περιμένει με υπομονή να το πατήσεις, για να σου δώσει τον πόνο ή και το θάνατο ... τότε...παλιά!

Ό,τι και να ΄ναι! Ένα φίδι πρέπει να φύγει! 
Μα αυτό είχε κάτσει κι ο έρμος ο εργάτης τάχτηκε στον άγιο. Στον Άη Λιο, έτσι τον λέμε στη Λευκάδα. Τάχτηκε λοιπόν να του χτίσει ένα εικονοστάσι αν εκείνος έκαμε το θάμα του κι έδιωχνε το φίδι από το χέρι του!

Έτσι κι έγινε! Γιατί κι ο Άγιος εικονοστάσι θέλει!Την  μικρή ιστορία που την "έντυσα" λίγο εγώ, μου είπε ο Σ. Ζ.
Που εδώ θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά για την πολύτιμη βοήθεια του (πληροφορίες και διαδρομές και κυρίως υπομονή!)Εδώ μπορείτε να δείτε ένα μικρό αφιέρωμα στα εικονοστάσια του νησιού.

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Σχεδόν μονολεκτική, οπότε την έντυσα λίγο!
      Δυστυχώς οι πληροφορίες για εικονοστάσια θα με δυσκολέψουν πολύ! Είναι δυσεύρετες!

      Διαγραφή