Κάτω από την σκιά της ομπρέλας

Πρόσφατα αναρτήθηκε σε ομάδα του facebook, αφιερωμένη σε φωτογραφίες του νησιού μας, μια σειρά φωτογραφιών από μια  δημοφιλή παραλία της νότιας Λευκάδας στην άκρως καλοκαιρινή εκδοχή της, το Αγιοφύλι!


Η αλήθεια είναι ότι παραλία δεν πολυέβλεπες! Ένα ομπρελοδρόμιο έβλεπες, όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία που μοιάζει πολύ με τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην ομάδα.

Κάτω από την ανάρτηση ακολούθησε μια σειρά σχολίων, (όχι πολλά),  που ουσιαστικά έθιγε μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα τα οποία εδώ δεν θα αναλύσω, δεν είμαι η κατάλληλη άλλωστε, (αλλά ούτε γνωρίζω αν υπάρχει τελικά κατάλληλος γι΄ αυτά). 
Απλά θα τα αναφέρω έτσι για προβληματισμό.

Θίχτηκαν λοιπόν τα εξής:
-Κατά πόσο μια όμορφη παραλία εξακολουθεί να είναι όμορφη, τις μέρες του καυτού μήνα Αυγούστου; 
Όπου παραλία, βλέπε όλες τις γνωστές και πανέμορφες παραλίες του νησιού, Κάθισμα, Πόρτο Κατσίκι κλπ.
(Όπως ήδη είπαμε, ουσιαστικά δεν βλέπεις παραλία αλλά ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, πλαισιωμένο με εκατοντάδες άτομα, κουβαδάκια, ψυγειάκια, διαφορά άλλα είδη σε -άκια).

-Κατά πόσο σεβόμαστε το χώρο που μας φιλοξενεί για κάποιες ώρες και δεν τον "βανδαλίζουμε" αφήνοντας πίσω τα "χνάρια" μας ως γνήσιοι Έλληνες; 
(Όπου χνάρια βλέπε αποφάγια, ποτηράκια από τον καφέ μας, μπουκαλάκια, πάνες, σερβιέτες, γόπες και άδεια πακέτα τσιγάρων κλπ, στην καλύτερη των περιπτώσεων μέσα σε σφιχτοδεμένη βιοδιασπώμενη πλαστική σακούλα. Συνήθως την τοποθετούμε προσεκτικά, πίσω από τα βραχάκια της παραλίας, ή λίγο  παραπέρα, ανάμεσα σε θάμνους, πίσω από δεντράκια ή εντάξει για να μη λέω διαρκώς κακίες στους κάδους απορριμάτων της παραλίας που όμως πόσες σακουλίτσες να χωρέσουν πια;)


-Κατά πόσο οι ντόπιοι, κοινώς οι μόνιμοι κάτοικοι των παραθαλάσσιων κυρίως τουριστικών περιοχών του νησιού, (Βασιλική, Νυδρί, Νικιάνα, Άγιος Νικήτας, Σύβοτα ή ακόμα και στην πόλη της Λευκάδας) ζουν ή δε ζουν από τον τουρισμό;  
Εδώ τέθηκε και το μεγάλο ερώτημα: -Πόσοι τελικά κάτοικοι ζουν από τον τουρισμό πέντε, δέκα, είκοσι, τριάντα; 
(Ερώτημα που με έβγαλε από τα ρούχα μου, μετά από μήνυμα διαμαρτυρόμενου σχολιαστή - που διέγραψε τα σχόλια του φυσικά ότι.... "'όχι κα Σκλαβενίτη δε ζούμε από τον τουρισμό και κάνετε λάθος που το αναφέρετε" και όλο το παραλήρημα που ακολούθησε...).

-Κατά πόσο αυτοί, που τελικά δε ζουν από τον τουρισμό, θέλουν τους ξένους (μη ντόπιους, ανεξαρτήτου εθνικότητος), μέσα στα πόδια τους;

-Κατά πόσο οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι τελικά "επαγγελματίες";
(Αυτό αφορά μια συγκεκριμένη μερίδα φυσικά που ΔΕΝ, γιατί η πλειοψηφία τους είναι Επαγγελματίες).

Και τέλος ποιοι τελικά θεωρούμαστ απόλυτοι στις ιδέες μας σχετικά με κάποιο οποιοδήποτε θέμα; Αυτοί που λέμε μια άποψη και ακούμε και μια δεύτερη ή και τρίτη ή αυτοί που λέμε μια άποψη και μιλάνε μόνοι μας με κλειστά αυτιά και μάτια;

Όλο αυτό με πήγε λίγους μήνες πίσω, όταν το νησί "χόρευε" στους ρυθμούς της προετοιμασίας του πάρτι της κόρης του Ρώσου μεγιστάνα και προσφάτως ιδιοκτήτη του Σκορπιού!
Και τότε, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό, είχαν γίνει συζητήσεις "σχολίων" για το πόσο χρήσιμο και πολύτιμο θα ήταν αυτό το πάρτι για τον τουρισμό του νησιού. Είχα τολμήσει τότε να γράψω κι εγώ την άποψη μου σε ένα σχόλιο, που όμως ήταν διαφορετική από της πλειοψηφίας!
Αλήθεια θυμάται κανείς τελικά... τι ακριβώς πρόσφερε εκείνο το πάρτι στο νησί;

Αυτό που είδα εγώ ήταν κάτι κιτς απομεινάρια του ντεκόρ σε μια αυλίτσα στο Βλυχό....


Μέρος του κειμένου έχει αναρτηθεί επίσης στο: Ας θερίσουμε θύελλες λοιπόν

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

3 σχόλια:

  1. εάν θέλετε θα μπορούσαττε να αντλήσετε πληροφορίες απο εδώ:
    http://www.ncu.org.cy/MSc/projects/tourism/tourismoskaifisi.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ενδιαφέρον! Ωστόσο δεν είμαι δημοσιογράφος, ούτε θεωρώ ότι είμαι αρμόδια να αναλύσω ένα τόσο περίπλοκο θέμα! Προβληματισμούς μετέφερα και έθεσα που προέκυψαν (για άλλη μια φορά) από το συγκεκριμένο θέμα, προβληματισμοί, που ούτε οι αρμόδιοι, κατά τη γνώμη μου είναι σε θέση να επιλύσουν! Μελετάω όμως πάντα ο,τι μου προτείνεται για μια ολοκληρωμένη άποψη!

      Διαγραφή
    2. Επίσης θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα σε Λευκάδα και Κύπρο! Όχι ότι σε μικρότερο βαθμό οι κακότεχνες και χωρίς μελέτη παρεμβάσεις δεν επηρεάζουν! Το αντίθετο! Απλά εδώ (Λευκάδα) η τουριστική σεζόν είναι πολύ μικρή και ευτυχώς για το νησί, μπορούν (ακόμα...δεν ξέρω για πόσο) οι κενοί μήνες μπορούν να σώσουν λίγα πράγματα!

      Διαγραφή