Πόρτο Μουτλού

"Μα που είναι αυτό;" Θα αναρωτηθείτε και δικαίως!  Κι όμως γνωρίζετε πολύ καλά!



Μπορείς να πεις ότι είναι και το "σήμα κατατεθέν" του νησιού!

Η πιο νότια παραλία του με το εκπληκτικό άγριο τοπίο των κάθετων βράχων και των γαλαζοπράσινων νερών του απέραντου Ιονίου μπροστά της. Μια από τις κορυφαίες παραλίες της Μεσογείου αλλά και του πλανήτη ολόκληρου! Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη πεντάδα, στις λίστες των πιο δημοφιλών και ωραιότερων παραλιών του κόσμου, από έγκυρες διαδικτυακές ταξιδιωτικές σελίδες και ταξιδιωτικά περιοδικά!

Φυσικά μιλάμε για το πασίγνωστο Πόρτο Κατσίκι!


Βρίσκεται νοτιοδυτικά του Αθανίου, σε απόσταση περίπου 45 χμ από την πόλη της Λευκάδας και φτάνεις εκεί ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο αν και όχι σε πολύ καλή κατάσταση δρόμο, μέχρι τους χώρους στάθμευσης πάνω από την παραλία. Στη συνέχεια μετά από αρκετά σκαλοπάτια βρίσκεσαι στην αμμουδιά ή αλλιώς στον παράδεισο.

Τον πρώτο χωμάτινο δρόμο άνοιξε ο κοινοτάρχης Αθανίου Σιμωνίδης την δεκαετία του ΄80.
Το αρχικό όνομα της, και αυτό με το οποίο την γνωρίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι "Μ(ου)τλού". Με αυτό το όνομα συνανάται σε πολλούς παλιαιότερους χάρτες, όπως για παράδειγμα σε αυτόνν του V.M. Coronelli του 1696 (C. Mutulu).

Η ονομασία αυτή σήμερα παραμένει ως τοπωνύμιο και χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την περιοχή γύρω από τη γνωστή παραλία σε επίσημα και μη έγγραφα.

Σε απόφαση της εφημερίδας της Κυβερνήσεως (αριθμ, φύλλου 284/28/09/2017) που αφορά σε μερική ανάκληση αναδάσωσης συγκεκριμένης έκτασης, αναφέρεται η θέση ως Μουτλού ή Σπαρτιάς.

Πώς πρόεκυψε η ονομασία "Πόρτο Κατσίκι"

Υπάρχουν κάμποσες εκδοχές για το πως το "Μουτλού" μετονομάστηκε και είναι σήμερα γνωστό παγκοσμίως ως Πόρτο Κατσίκι. Δεν έχω μπορέσει όμως να εξακριβώσω ποια από όλες ισχύει.

Σύμφωνα με ηλικιωμένο που συνάντησα σε φιλικό σπίτι στο Αθάνι, η ονομασία πρόεκυψε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και  οφείλεται σε Ιταλούς στρατιώτες που στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την θαλασσοταραχή, αγκυροβόλησαν το καΐκι που τους μετέφερε, στο εσωτερικό του βράχου που προστατεύει τη γνωστή μας αμμουδιά από το βοριά. Βγαίνοντας στην στεριά προσέγγισαν μαντρί που υπήρχε λίγο παραπάνω για να περάσουν το βράδυ και ο βοσκός τους περιποιήθηκε σφάζοντας ένα κατσίκι για να φάνε. Έτσι έβγαλαν την ονομασία χρησιμοποιώντας το "πόρτο" για το χώρο που προστάτεψε το καΐκι τους και το "κατσίκι" που ικανοποίησε την πείνα τους.

Σύμφωνα με το κο Νώντα Γαζή, έως το 1980 υπήρχε πινακίδα στην διασταύρωση Πόρτο Κατσίκι-Φάρου που έγραφε: "Μουτλού". Ψάχνοντας να βρει πώς βγήκε η νέα ονομασία, έμαθε ότι δόθηκε από τον καθηγητή γυμνασίου Αριστείδη Κατοπώδη και τον Κώστα Αραβανή (Τσουκνίδα), χωρίς όμως να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μια τρίτη εκδοχή από δημοσιογράφο με καταγωγή από την περιοχή, που είχε την καλοσύνη παρ΄ όλες τις πολλές επαγγελματικές του υποχρεώσεις, να βρει τον χρόνο και τη διάθεση, να μιλήσει μαζί μου το συγκεκριμένο θέμα αφορά το εξής περιστατικό: Κάποιος μεγαλοβοσκός, μπήκε στο καφενείο του χωριού πολύ στενοχωρημένος, γιατί το πρώτο κατσίκι του κοπαδιού του, είχε πέσει στην αμμουδιά από τα απόκρημνα βράχια. Το πρώτο κατσίκι λοιπόν, έδωσε, σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, το όνομα στην παραλία. Το "πρώτο" έγινε "πόρτο" και το κατσίκι παρέμεινε! Πόρτο Κατσίκι λοιπόν στη μνήμη του ζώου που χάθηκε.
Μια τέταρτη εκδοχή, σύμφωνα με το σχόλιο στο παρόν κείμενο του Σωτήρη Χαλικίοπουλου, αναφέρει ότι η ονομασία Πόρτο Κατσίκι δόθηκε από μη Αθανίτες αλλά για άγνωστο λόγο.

Ποια από όλες ισχύει και πότε και γιαιτί έγινε η αλλαγή από Μουτλού σε Πόρτο Κατσίκι, δεν είναι ξεκάθαρο.




Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

2 σχόλια:

  1. Χαλικιόπουλος Σωτήρης30 Νοεμβρίου 2014 στις 10:58 π.μ.

    Η Αθανίτικη ονομασία είανι Μουτλού ή Μουτυλού. Η πινακίδα που αναφέρει το εκίμενο είναι η πρώτη που αναρτήθηκε εν έτη 1984 όταν πρωτοάνοιξε ο δρόμος. Η ονομασία Πόρτο Κατσίκι καθιερώθηκε από τους μη Αθανίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα χρήσιμες οι πληροφορίες σου! Σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή