Στ΄ Αλώνι

Αλώνι: ένας κυκλικός επίπεδος χώρος που αλωνίζουν τα δημητριακά.

Αλώνι, ένα τοπωνύμιο κοινό σε κάθε χωριό της Λευκάδας!

Αλώνι: ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος στα Χορτάτα που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή που θα τον επισκεφτείς.



Η τοποθεσία όπου βρίσκεται,  ήταν γεμάτη από αλώνια και διατηρήθηκε η ονομασία, για χαρά δική μου που κυνηγάω τα τοπωνύμια!

Γνώρισα τον Θοδωρή, τον εμπνευστή, οικοδεσπότη και καταπληκτικό σεφ αυτού του μοναδικού χώρου, μέσω διαδικτύου, καθώς ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας από τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα μου και βοηθούν την ας πούμε έρευνα μου!

Από κοντά, μόλις τον περασμένο Απρίλη, αμέσως μετά το Πάσχα που επισκέφτηκα το Αλώνι. 
Με υποδέχτηκε ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, με χαμόγελο που αγκαλιάζει κάθε "πελάτη" που μπαίνει στον χώρο του! 
Γιατί αυτό κάνει τη διαφορά στο Αλώνι. Η λέξη "πελάτης" είναι σε εισαγωγικά! Ουσιαστικά δεν υπάρχει!
'Όποιος περάσει το κατώφλι του πιο γνωστού πλέον εστιατορίου της Λευκάδας δεν αντιμετωπίζεται ως πελάτης, αλλά ως αγαπημένος φίλος από τα παλιά. Σαν φίλος που είχες καιρό να δεις και νιώθεις την ανάγκη να τον περιποιηθείς, να του προσφέρεις τα καλούδια σου, να τον κάνεις να νιώσει ότι είναι ξεχωριστός, ότι εκεί είναι το σπίτι του! 


Ο Θοδωρής ή Τεό για τους φίλους του, όση δουλειά και να ΄χει στο "βασίλειο" του, εκεί μέσα στην κουζίνα που οι μυρωδιές και τα χρώματα σε μαγεύουν, θα περάσει από κάθε τραπέζι, θα σε χαιρετήσει, θα σου μιλήσει, θα σου προτείνει τι να δοκιμάσεις, τι να πιεις, θα σου εξηγήσει τα πως και τα γιατί των πιάτων του (όχι όλα βέβαια...σαν σεφ έχει τα μυστικά του!!!).
Με υποδέχτηκε λοιπόν σαν φίλη του, με ξενάγησε στο χώρο του, μίλησε μαζί μου, όσο του επέτρεπαν οι "μαγειρικές" υποχρεώσεις του.
Και τότε, αλλά και την επόμενη φορά, καλοκαίρι πια, που ξαναπήγα (φυσικά!).
Γιατί όποιος πάει μια φορά, ξέρει ότι θα υπάρξουν και επόμενες!

Για τα πιάτα δεν θα μιλήσω! Αν δεν τα δεις, δεν τα μυρίσεις, δεν τα γευτείς, ό,τι περιγραφή και να κάνω ... θα "πάσχει", θα είναι λίγη! Θα τονίσω μόνο ότι οι "πρώτες ύλες" τους είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένες, και πολλές από αυτές προέρχονται από το μποστάνι του Αλωνιού. Οπότε το μόνο που έχω να προτείνω είναι μια άμεση επίσκεψη εκεί, εντάξετε το στα επόμενα σχέδια σας και θα ...με θυμηθείτε!





Ο χώρος είναι ξεχωριστός, ζεστός ή δροσερός ανάλογα την εποχή.
Με τη ζεστασιά των χρωμάτων , του ξύλου και το τζάκι με την συλλογή από τα παλιά αντικείμενα τους χειμωνιάτικους μήνες, με τη δροσιά της υπέροχης βεράντας από όπου μπορείς να απολαύσεις το πράσινο της νοτιοδυτικής πλευράς του νησιού μας και ένα ξεχωριστό κατακόκκινο ηλιοβασίλεμα, μαζί με ένα από τα καταπληκτικά κοκτέιλ που θα δημιουργήσει αποκλειστικά για σένα ο αγαπημένος ... "my chef" τους καλοκαιρινούς!




Το πιο μοναδικό ωστόσο στο Αλώνι, είναι ότι πρόκειται για ένα τόσο αξιόλογο χώρο που δεν θα τον βρεις στο κέντρο της πόλης ή σε κάποιο από τα γνωστά τουριστικά θέρετρα του νησιού, αλλά σε ένα σχεδόν άγνωστο ορεινό χωριό, κάπου στη νοτιοδυτική Λευκάδα! Τα Χορτάτα!
Και αυτό ακριβώς έχει και αξία, γιατί ένας νέος άνθρωπος πήρε την απόφαση να επιστρέψει τον τόπο του, να τον ζωντανέψει, και παρ΄ όλες τις δυσκολίες να παραμείνει και να δημιουργήσει!


Το όμορφο που θα ήταν αν ακολουθούσαμε κι άλλοι το παράδειγμα του!

http://www.t-aloni.gr/




Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου