Μέρες Φεστιβάλ (1) ... Λευκάδα, 11 και 12 Ιουλίου 2014

 Δυο μήνες στο νησί καλοκαίρι, μήνες που κάθε μέρα τους, έχει κάτι να σου δώσει! 
Η Λευκάδα είναι ένα όμορφο νησί, με πράσινο, γκρι, γαλάζιο. Με βουνά, παραλίες και όμορφα χωριά!
Με όλα τα όμορφα αλλά και τα άσχημα που μπορεί να έχει ένα νησί στην τουριστική περίοδο!
Το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου, η Λευκάδα  ήταν ένα νησί πολιτισμού...πάντα είναι βέβαια, απλά αυτό το διήμερο διοργανώθηκαν δυο φεστιβάλ,  που αναδείκνυαν τον πολυπρόσωπο χαρακτήρα του νησιού μας!
Το 1ο Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας και το 2ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών.
Υπέροχα και τα δύο, με άψογη παρουσίαση και οργάνωση!


Το πρώτο αναδείκνυε την γαστρονομική ταυτότητα του νησιού, παρουσιάζοντας κάθε είδους νοστιμιάς που έχει να παρουσιάσει το νησί μας, καθώς και παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν σχέση με την γαστρονομία και ήταν αφιερωμένο στη Λευκαδίτισσα μαγείρισσα και συγγραφέα Εύη Βουτσινά. Πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μαρκά, μια πλατεία πολιτισμού και παράδοσης, μιας και την "αγκαλιάζουν" η Παναγιά των Ξένων και οι Άγιοι Ανάργυροι από τη μια...η Δημόσια Βιβλιοθήκη και η Χαραμόγλειος από την άλλη!












Πέρα από τη γεμάτη λιχουδιές περατζάδα που σε χόρταινε σε όλες τις αισθήσεις, παρουσιάζοντας και δίνοντας σου τη δυνατότητα να γευτείς κάθε γεύση και άρωμα της Λευκαδίτικης γης, παράλληλα περιελάμβανε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, εκθέσεις, (βιβλίων Λευκαδίτικης Γαστρονομίας, φωτογραφίας, και Λευκαδίτικων μαχαιρών από νέους τεχνίτες), δρώμενα από τον Ορφέα Λευκάδας, αλλά και συναυλία που ξεσήκωσε το κοινό από το σχήμα "ΚΑΝΑΧΗΣ και 5 ΦΙΛΟΙ"










Το δεύτερο απλά αποδείκνυε, γιατί η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, είναι ένα από τα πιο δραστήρια και γεμάτα ζωή σωματεία ανάδειξης πολιτισμού στο νησί.  Δυο μαγικά βράδια που σε ταξίδεψαν μέσα από τις υπέροχες μελωδίες και που "απογείωσαν" το κοινό, όπως πολύ σωστά ανέφερε κάπου μια φίλη με "πλούσια μαλλιά". Συμμετείχαν εκτός από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, η Φιαλαρμονικη Εταιρεία Μάντζαρος, και Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και η Σοπράνο Ευδοκία Μωυσίδου, ο Τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, και ο Λευκαδίτης νεαρός και πολύ ταλαντούχος Βαρύτονος Βαλεντίνος Σταματέλος.










Το μόνο αρνητικό είναι ότι τα δυο αυτά μεγάλα γεγονότα πολιτισμού πραγματοποιήθηκαν μέσα στο ίδιο διήμερο, με αποτέλεσμα να τρέχουμε να προλάβουμε από το ένα στο άλλο. Μήπως θα ήταν καλύτερα να υπάρξει στο μέλλον μια καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των διοργανωτών και να πραγματοποιηθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες για να μπορέσει ο κόσμος να τα χορτάσει και τα δυο; 


Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου